Σαρωτική «βολή» από τη Σακοράφα - Πήρε χρυσό μετάλλιο ψήφων - iefimerida.gr

Σαρωτική «βολή» από τη Σακοράφα - Πήρε χρυσό μετάλλιο ψήφων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως αθλήτρια του ακοντισμού, κάποτε έκανε παγκόσμιο ρεκόρ και κέρδισε άφθονες «πρωτιές». Τώρα η Σοφία Σακοράφα κερδίζει και μια πολιτική, εντυπωσιακή πρωτιά: Εκλέγεται βουλευτής με τους περισσότερους σταυρούς, από κάθε άλλον ή άλλη, από όλα τα κόμματα, σε όλη τη χώρα.

Με καταμετρημένο το 64,51% των ψήφων, την υποψήφια – βουλευτή, πλέον- με το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τιμήσει 47.259 ψηφοφόροι στη Β' Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των σταυρών που θα λάβει πιθανότατα θα προσεγγίσει τις εβδομήντα χιλιάδες.

Πρόκειται για επίδοση ... σαρωτική. Ναι μεν η συγκεκριμένη, αχανής περιφέρεια αντιστοιχεί σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, αλλά εκ παραδόσεως σε αυτήν κατέρχονται πολλά γνωστά, «βαριά» ονόματα στις λίστες -όλων των κομμάτων. Έτσι, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να «μοιράσουν» τις προτιμήσεις τους, με κάποια ισομέρεια. Όποιος ή όποια ... σαρώνει σε αυτήν την περιφέρεια, τη μεγαλύτερη της χώρας, καταγράφει τη μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Η τύχη ενίοτε παίζει ... με το ημερολόγιο. Η Σοφία Σακοράφα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στις εκλογές, ακριβώς στη δεύτερη επέτειο της πολιτικής «ανταρσίας» που την έκανε τόσο δημοφιλή. Ήταν 6 Μαϊου του 2010, όταν η κυρία Σακοράφα δήλωσε «παρούσα» κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μνημονίου στη Βουλή. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η κυρία Σακοράφα παρέμεινε στο Κοινοβούλιο, ως ανεξάρτητη βουλευτής.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η προτίμηση που έδειξαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο της παλιάς αθλήτριας και «εξοβελισμένης» από το ΠΑΣΟΚ πολιτικού απέρρεε από το ... έγκαιρο της «ανταρσίας» της: Αρνήθηκε από την αρχή να εγκρίνει την είσοδο της χώρας στο «μνημονιακό» δρόμο. Αυτό το εκτίμησαν δεόντως όσοι στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, στη Β' Αθήνας.

Οι Παλαιστίνιοι, η Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ και ... το Μνημόνιο

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο κόσμος της Αριστεράς ανέκαθεν εκτιμούσε, στην πλειονότητά του, τη συνέπεια που έδειχνε η κυρία Σακοράφα σε διάφορα θέματα που εκ παραδόσεως τον «αγγίζουν». Ένα από αυτά τα θέματα, ήταν το παλαιστινιακό. Το 2004 ο Γιασέρ Αραφάτ απένειμε τιμής ένεκεν την παλαιστινιακή υπηκοότητα στη Σοφία Σακοράφα, καθώς η αθλήτρια επιθυμούσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα της Παλαιστίνης, για συμβολικούς λόγους.

Στα φοιτητικά της χρόνια η Σοφία Σακοράφα είχε δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Αριστεράς. Η κατοπινή της «μετακίνηση» προς το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει τροφοδοτήσει την αέναη εχθρότητα μεγάλου φάσματος αριστερών πολιτών προς το πρόσωπό της, όπως λίγο- πολύ συνέβη με πολλούς άλλους που ... έβαλαν πλώρη προς το μεγάλο, σίγουρο «πράσινο λιμάνι». Δεν συνέβη αυτό.

Δεν έλειψαν, βεβαίως, οι αρχικές αιτιάσεις. «Καλά τώρα, η Σοφία πάει να εξαργυρώσει την καριέρα που έκανε ως ακοντίστρια, το παγκόσμιο ρεκόρ του '82, το χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς, την αγάπη που της έχει ο κόσμος». «Άλλη μια αριστερή που είδε αλλού ... μέλι και έφυγε».

Το κλίμα αυτό όμως δεν διήρκεσε επ' άπειρον. Ο κόσμος της Αριστεράς, έστω κι ενδομύχως, αναγνώριζε πως ό,τι έκανε η πάλαι ποτέ «δικά του» Σοφία, το έκανε με συνέπεια προς τις αρχές της, με αξιοπρέπεια, δίχως ποτέ να επιτεθεί στον χώρο των πολιτικών καταβολών της.

Η κυρία Σακοράφα εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 1993 και διετέλεσε ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη σύμβουλος στην Αθήνα - με το Συνδυασμό του Θόδωρου Πάγκαλου- και το 1998 στο Μαρούσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ