Τα τρία απειλητικά μηνύματα των θεσμών στην κυβέρνηση για την α' κατοικία - iefimerida.gr

Τα τρία απειλητικά μηνύματα των θεσμών στην κυβέρνηση για την α' κατοικία

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιέρ Μοσκοβισί στο Eurogroup του Οκτωβρίου 2018 -AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τώρα την κατάθεση του νομοσχεδίου για την α’ κατοικία, ωστόσο μάλλον περίμεναν ότι εάν ζοριζόταν θα έφερε τις διατάξεις μονομερώς.

Κι έτσι, οι πρώτες πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι Κομισιόν και ΕΚΤ θα περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα έρθει στη Βουλή, χωρίς να σηκώνουν τους τόνους, αλλά στέλνοντας σαφή προειδοποιητικά μηνύματα.

  • Μήνυμα πρώτον: εάν το νομοσχέδιο απέχει από τα όσα ζητάνε οι Ευρωπαίοι, τότε το Eurogroup πιθανότατα θα «παγώσει» τα 970 εκατ. ευρώ. Και μπορεί η Ελλάδα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι αρνητικό.
  • Μήνυμα δεύτερον: η Ελλάδα μπορεί να έχει βγει από τα Μνημόνια, ωστόσο υπόκειται στις διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας, ενώ σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που το νομοσχέδιο επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η ΕΚΤ, κοινώς να ανάψει το πράσινο φως η Φρανκφούρτη.
  • Μήνυμα τρίτον: το νομοσχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της Κομισιόν, καθώς η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα εξετάσει τις διατάξεις για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων και θα κρίνει εάν πρόκειται όντως για κοινωνικά επιδόματα ή έμμεσες κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο την Παρασκευή, τα παζάρια θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τις 5 Απριλίου, εκτός αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη ρήξη.

Όσον αφορά, δε, στα επίμαχα ζητήματα, οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι κατ’ αρχάς οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν την επέκταση της προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς θεωρούν ότι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η ούτως ή άλλως πολύπλοκη τεχνικά διαδικασία.

Επιπλέον, θέτουν ζήτημα δημοσιονομικού κόστους- λόγω της επιδότησης- αν και φαίνεται ότι δεν είναι πρωτεύον, ενώ συνεχίζουν να πιέζουν για πολύ χαμηλότερα περιουσιακά κριτήρια- καταθέσεις και λοιπά ακίνητα- λόγω ηθικού κινδύνου. Μείζον παραμένει το ισχύον πλαίσιο δικαστικής προστασίας, καθώς θεωρούν ότι επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται επ’ άπειρον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ