Σε βαθιά κρίση η Boeing -Ποιες χώρες έβαλαν σε «καραντίνα» τα 737 MAX - iefimerida.gr

Σε βαθιά κρίση η Boeing -Ποιες χώρες έβαλαν σε «καραντίνα» τα 737 MAX

Το σήμα της Boeing / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του βιώνει ο αμερικανικός κολοσσός της αεροβιομηχανίας Boeing, ύστερα από την τραγωδία στην Αιθιοπία, με τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Η πέτρα του σκανδάλου είναι το μοντέλο Boeing 737 MAX 8, το οποίο πρωταγωνίστησε στα πολύνεκρα δυστυχήματα τόσο της Ethiopian Airlines, όσο και -λίγους μήνες νωρίτερα- της Lion Air.

Ποιες χώρες καθήλωσαν τα 737 MAX

Λόγω αμφιβολιών για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μοντέλου -και εν γένει της σειράς 737 MAX- πολλές χώρες το έβαλαν σε «καραντίνα», απαγορεύοντας πτήσεις του στους εναέριους χώρους τους.

Σύσσωμες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- απαγόρευσαν τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των 737 MAX, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Είχαν προηγηθεί οι μεμονωμένες απαγορεύσεις από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Διεθνής απομόνωση για τη Boeing

Η τραγωδία στην Αιθιοπία, ωστόσο, ανησύχησε δεκάδες ακόμη χώρες.

Στη λίστα των κρατών που καθήλωσαν τα 737 MAX, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, προστέθηκαν η Κίνα, ο Καναδάς, η Ινδία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, η Τσεχία, το Ομάν, η Ισλανδία και η Αργεντινή.

Ακολούθησαν η Ταϊλάνδη, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα.

Στον εμπορικό «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, πήρε θέση και η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 ανακοινώνοντας ότι θα παύσει, μέχρι νεωτέρας, τις πτήσεις με τα 737 MAX 8.

Το τελειωτικό χτύπημα στην εταιρεία Boeing ήρθε, πάντως, από την πατρίδα της, τις ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι θα διακοπούν οι πτήσεις των 737 MAX.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ