Μικρά μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο, φρούτα και λαχανικά - iefimerida.gr

Μικρά μυστικά για να διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο, φρούτα και λαχανικά

Πώς να διατηρήσετε φρέσκα τα φρούτα σας. Φωτογραφία: pexels
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοι νιώθουμε ενοχές όταν αφήνουμε τα τρόφιμα να χαλάσουν πριν τα καταναλώσουμε.

Ναι, τα φρέσκα προϊόντα χαλάνε πολύ γρήγορα, αλλά υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να τα διατηρήσουν ζωντανά λίγες ημέρες περισσότερο δίνοντάς μας την δυνατότητα να προλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να τα καταναλώσουμε.

Το Good Housekeeping Institute αποκαλύπτει τους εύκολους και οικονομικούς τρόπους για να βοηθήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας να διατηρηθούν περισσότερο. Αλλά θα χρειαστεί να κάνετε μία θυσία –να πετάξετε εκείνο το μπολ που τα φυλάσσετε μέχρι σήμερα.


Αποθηκεύστε τα όλα σε ξεχωριστά μέρη

Το Ινστιτούτο λέει ότι πρέπει να αποφύγετε την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών μαζί, καθώς «πολλά φρούτα όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα ροδάκινα, παράγουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο δρα ως ορμόνη ωρίμανσης και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων προϊόντων».

Αντί να τα βάζετε όλα σε ένα μπολ ή σε ένα συρτάρι λαχανικών, τα χωρίζετε σε διαφορετικά ράφια στο ψυγείο ή στα ντουλάπια.

Φτιάξτε ένα βάζο λαχανικών

Όσον αφορά στην παράταση ζωής των βοτάνων και των σπαραγγιών, το Ινστιτούτο προτείνει να δημιουργήσετε ένα «βάζο λαχανικών».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Τυλίξτε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας την βάση των σπαραγγιών ή των βοτάνων σας ή δοκιμάστε να τα αποθηκεύσετε σε ένα ποτήρι με περίπου 2 εκατοστά νερού. Αυτό θα τα κρατήσει ενυδατωμένα και θα επιβραδύνει τον μαρασμό».

Καταψύξτε τα πάντα
Γνωρίζουμε όλοι ότι καταψύχοντας όλα τα τρόφιμα, μπορεί να επεκταθεί η ημερομηνία λήξης τους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι είναι ότι δεν μπαίνουν μόνο οι πίτσες στην κατάψυξη.

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει, για παράδειγμα, πως μπορούμε να κόψουμε ένα κρεμμύδι, και να το αποθηκεύσουμε στην παγοθήκη με νερό. Απλά το ξεπαγώνετε όταν το χρειάζεστε.

Βάλτε τα κρεμμύδια σε καλσόν

Τα κρεμμύδια θα διατηρηθούν για μήνες, εάν αποθηκεύονται με τρόπο που να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα, καθώς αυτό θα αποτρέψει το να γίνουν σκληρά εξωτερικά.

Μια πολύ οικονομική μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό ζευγάρι από ουδέτερου χρώματος καλσόν (λεπτό και όχι μαύρο καλσόν που θα εμποδίσει το φως της ημέρας και μπορεί να κάνει τα κρεμμύδια σας να βλαστήσουν).

Απλά κόψτε τις άκρες, βάλτε ένα ένα τα κρεμμύδι και χωρίστε τα μεταξύ τους, δένοντας κόμπους ανάμεσα.

Μόλις βάλετε αρκετά, κρεμάστε το καλσόν σε ένα δροσερό και ξηρό σημείο. Απλά όταν χρειαστείτε ένα κρεμμύδι... κόψτε το από τη θήκη-καλσόν.

Η κυκλοφορία του αέρα, του φωτός και της υγρασίας θα κρατήσει τα κρεμμύδια σας σε άριστη κατάσταση έως και για έξι μήνες.

Τυλίξτε το σέλινο σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσετε τραγανό

Μια συμβουλή από τους ειδικούς αφορά στο σέλινο: Αν τρώτε σέλινο μία στο τόσο, κρατήστε το υπόλοιπο στο τελευταίο συρτάρι του ψυγείου, τυλιγμένο σφιχτά (αλλά όχι σφραγισμένο) σε αλουμινόχαρτο.

Η υγρασία στο συρτάρι και το αλουμινόχαρτο θα διατηρήσουν το σέλινο υγρό και τραγανό, ενώ θα επιτρέψουν την διαφυγή του αέριου αιθυλενίου ωρίμανσης. Αυτό μπορεί να κρατήσει το σέλινο τραγανό έως και δύο εβδομάδες.

Ανακατέψτε μήλα και πατάτες
Αποθηκεύστε ένα μήλο ή δύο σε μια αεριζόμενη τσάντα με τις πατάτες και φυλάξτε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Αυτό θα καθυστερήσει την βλάστηση των πατατών, λόγω των αερίων που εκλύονται από το μήλο.

Φωτογραφίες: Pexels, Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φρούτα λαχανικά κρεμμύδια αποθήκευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ