Wall Street Journal: «Νικολά...Λεπέν» - iefimerida.gr

Wall Street Journal: «Νικολά...Λεπέν»

Wall Street Journal
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτόν τον διόλου κολακευτικό τίτλο συνάντησε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ξεφυλλίζοντας την οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal. Ο τίτλος ήταν ένα αμάλγαμα του μικρού του ονόματος και του επωνύμου της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδος του ακροδεξιού Εθνικου Μετώπου...

«Ακόμα και με βάση τα τοπικά στάνταρ, το ξέσπασμα ξενοφοβίας του Γάλλου προέδρου είναι κυνικό», εξηγούσε τον τίτλο η εφημερίδα υπενθυμίζοντας την πρόσφατη διακήρυξη του Σαρκοζί πως «υπάρχουν υπερβολικά πολλοί ξένοι» στη Γαλλία, καθώς και τη δέσμευσή του να μειώσει στο ήμισυ τον αριθμό των μεταναστών που υποδέχεται ετησίως η χώρα. Μάλιστα πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος είχε απειλήσει να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν για τη Γαλλία αν αυτή δεν αναθεωρηθεί εκ βάθρων ώστε να οχυρωθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη λαθρομετανάστευση.

Όλα αυτά, «μπροστά σε μια προσπάθεια καλοπιάσματος των υποστηρικτών του ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου», σχολίαζε επικριτικά η εφημερίδα του ομίλου Μέρντοχ. Και όλα αυτά τη μέρα που πρώτη φορά κυκλοφόρησε δημοσκόπηση που τον έδειχνε να περνά (έστω και οριακά) μπροστά από τον Φρανσουά Ολάντ στον α' γύρο των εκλογών.

«Το να κλειστούμε ο καθένας στο εθνικό καβούκι του είναι λάθος δρόμος. Δεν είναι η προστασία των συνόρων εντός της ΕΕ αυτή που θα κάνει την Ευρώπη ασφαλέστερη, αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων», του διαμήνυσε ο Γκουίντο Βεστερβέλε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Και αν ο Βεστερβέλε κράτησε ήπιους τόνους ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν το έκανε. «Αναρωτιέμαι ποιος είναι στην πραγματικότητα υποψήφιος της Ακροδεξιάς, η Λεπέν ή ο Σαρκοζί;», εξανέστη εντός του Ευρωκοινοβουλίου. «Εν ενεργεία πρόεδρο να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα δεν έχουμε ξαναδεί!», πρόσθεσε.

Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας, ο Αυστριακός Χανς Σβόμποντα, έδειξε το διαβατήριό του και αναρωτήθηκε ειρωνικά αν θα του είναι εκ νέου απαραίτητο προκειμένου να μεταβεί στο Στρασβούργο.

Λίγο αργότερα, νέα δημοσκόπηση της TNS-Sofres εμφάνισε τον Σαρκοζί τέσσερις μονάδες πίσω από τον Ολάντ, και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Απομένουν όμως 39 ημέρες έως τις εκλογές και ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στην τακτική, «μια πρόταση την ημέρα». Έτσι, η τελευταία του υπόσχεση ήταν το κυνήγι των «φορολογικών εξόριστων», τους οποίους θα υποχρεώσει να δηλώνουν τι πληρώνουν σε φόρους στη χώρα του εξωτερικού όπου διαμένουν και να καταβάλλουν κατόπιν τη διαφορά στη Γαλλία, ένα μέτρο που όπως ισχυρίστηκε μπορεί να αποφέρει στο γαλλικό Δημόσιο έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ