Σήμερα η απόφαση για CDS και «πιστωτικό γεγονος» - iefimerida.gr

Σήμερα η απόφαση για CDS και «πιστωτικό γεγονος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεδριάζει η Διεθνής Ενωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) προκειμένου να αποφασίζει αν η διαδικασία ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) ελληνικό κούρεμα συνιστά πιστωτικό γεγονός και άρα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps – CDS) που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 3,2 δισ. δολάρια.

Πριν λίγες ημέρες η ISDA εξετάζοντας αίτημα ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών είχε αποφανθεί ότι ο νόμος για αναδρομική εισαγωγή των CACs στα ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός. Επιφυλάχθηκε όμως να εκδώσει την τελική του απόφαση μετά την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή σήμερα.

Κανείς δεν γνωρίζει την τελική την τελική απόφαση αλλά διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι «αν και προφανώς τα CDS αποτελούν «παιχνίδι» κερδοσκοπίας, των hedge funds έναντι της προοπτικής χρεοκοπίας ενός κράτους η συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς ως μηχανισμός είναι αναγκαίος γιατί προσφέρει ασφαλιστικές δικλείδες στους επενδυτές και λειτουργεί σταθεροποιητικά στις παγκόσμιες αγορές χρέους.

Στην ουσία επισημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και τα 3,2 δισ. αλλά τα ασφάλιστρα για το παγκόσμιο χρέος τα οποία ανέρχονται σε 2.9 τρισ. δολάρια.

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν από τα hedge funds μια πρόβα τζενεράλε καθώς αγοράστηκε σημαντικό ποσό ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη του PSI πιέζοντας για ενεργοποίηση των CACs και άρα για πιστωτικό γεγονός και πληρωμή των CDS.

Οπως δήλωσε αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole «φαίνεται πιθανό ότι θα ενεργοποιηθούν τα CACs και συνεπώς και τα CDS, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη 100% βέβαιο».

Στην ISDA μετέχουν εκπρόσωποι από 197 τράπεζες, επενδυτικά και κερδοσκοπικά ταμεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ