Μαγειρεύουν την πτώχευση της Ελλάδας σε μυστική συνεδρίαση για τα CDS - iefimerida.gr

Μαγειρεύουν την πτώχευση της Ελλάδας σε μυστική συνεδρίαση για τα CDS

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Διεθνής Ενωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA) συνεδριάζει σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι ώρα Ελλάδος προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της ιαπωνικής εταιρείας Elpida Inc που παράγει εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που ζητά να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

Η ISDA στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από 197 τράπεζες, επενδυτικά και κερδοσκοπικά ταμεία θα αποφασίσει σήμερα εάν το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός και άρα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου -Credit Default Swaps (CDS)- για όσους διακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένουν μα αγωνία την απόφαση της ISDA. Η ΕΚΤ μάλιστα έχει προσπαθήσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα -σε συνεχείς επαφές της με τα μέλη της Ενωσης- να αποτρέψει ενδεχόμενη «καταδικαστική» απόφαση για την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν ξεπερνά τα 3,2 δισ. Δολάρια, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για μελλοντικές εξελίξεις καθώς τα συνολικά ασφάλιστρα κινδύνου για κρατικά ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 2,9 τρισ. δολαρίων.

Στη σημερινή συνάντηση της ISDA δεν μπορεί να λάβει μέρος κανείς άλλος εκτός των μελών της, καμία λεπτομέρεια για το τι θα συζητηθεί δεν θα ανακοινωθεί ενώ δεν θα υπάρχει και αιτιολόγηση της όποιας απόφασης ληφθεί. Η δε απόφαση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να προσβληθεί από κανέναν, ούτε από συλλογικά όργανα ούτε από τους ιδιώτες επενδυτές.

Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να λάβουν μέρος στη συνεδρίαση αυτή είναι η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Deutsche Bank.

Ο Yukio Sakamoto πρόεδρος της εταιρείας Elpida Inc έχει καταθέσει το αίτημα να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 53,5% καθώς και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενσωματώσει τις ρήτρες CACs στα ελληνικά ομόλογα.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία του PSI βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενδεχόμενη δικαίωση του ιαπωνικού αιτήματος που θα σημάνει τεχνικά τουλάχιστον ότι η Ελλάδα θα θεωρείται πτωχευμένη μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στη διαδικασία.

Δεν αποκλείεται δηλαδή, ορισμένοι οίκοι να μας ρίξουν ακόμη πιο κάτω στις αξιολογήσεις τους οι επενδυτές, που έχουν ομόλογα στην κατοχή τους να κινηθούν δικαστικά κατά της Ελλάδος και να απαιτήσουν την αποπληρωμή του συνόλου του ποσού των ομολόγων που έχουν στη διάθεση τους, αντί να συμμετάσχουν στο PSI.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ