Γερμανία, μια ανάσα πριν τις εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς χάνουν έδαφος -Σταθερά πρώτο το CDU της Μέρκελ

Δύο 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς υποχωρούν, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, στο 21,5%, καταγράφοντας απώλειες 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Την τελευταία φορά που το SPD είχε βρεθεί στο 21% ήταν τον Ιανουάριο του 2017, όταν δεν ήταν ακόμη υποψήφιος καγκελάριος ο Σουλτς.

Στη σφυγμομέτρηση Politbarometer του κρατικού δικτύου ZDF οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν στο 36%, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με 11% (+1%), η οποία αυξάνει για δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση τα ποσοστά της. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το ΑfD εξασφάλιζε ένα ποσοστό 8%.

Το Αριστερό κόμμα Die Linke υποχωρεί στο 8,5% (-0,5%), οι Πράσινοι παραμένουν στο 8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι στο 10%.

(Πηγή: ZDF)

Μόνον δύο κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι δυνατοί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μόνον δύο συμμαχίες θα εξασφάλιζαν πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ: ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών, ή μια συμμαχία CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για καγκελάριο» η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί με 56% την πρωτιά, ενώ το 32% των ερωτηθέντων απάντησε «Σουλτς».

Το ZDF επεσήμανε ότι η δημοσκόπηση δείχνει απλώς μια τάση και δεν συνιστά πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, αφού αυτή τη στιγμή μόνον το 63% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ