Γερμανία, μια ανάσα πριν τις εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς χάνουν έδαφος -Σταθερά πρώτο το CDU της Μέρκελ - iefimerida.gr

Γερμανία, μια ανάσα πριν τις εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς χάνουν έδαφος -Σταθερά πρώτο το CDU της Μέρκελ

Φωτογραφία: ΑΡ/Michael Probst
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς υποχωρούν, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, στο 21,5%, καταγράφοντας απώλειες 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Την τελευταία φορά που το SPD είχε βρεθεί στο 21% ήταν τον Ιανουάριο του 2017, όταν δεν ήταν ακόμη υποψήφιος καγκελάριος ο Σουλτς.

Στη σφυγμομέτρηση Politbarometer του κρατικού δικτύου ZDF οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν στο 36%, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» με 11% (+1%), η οποία αυξάνει για δεύτερη συνεχόμενη δημοσκόπηση τα ποσοστά της. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το ΑfD εξασφάλιζε ένα ποσοστό 8%.

Το Αριστερό κόμμα Die Linke υποχωρεί στο 8,5% (-0,5%), οι Πράσινοι παραμένουν στο 8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι στο 10%.

Γερμανία, μια ανάσα πριν τις εκλογές: Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς χάνουν έδαφος -Σταθερά πρώτο το CDU της Μέρκελ  | iefimerida.gr 0

(Πηγή: ZDF)

Μόνον δύο κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι δυνατοί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης μόνον δύο συμμαχίες θα εξασφάλιζαν πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ: ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών, ή μια συμμαχία CDU/CSU, Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε για καγκελάριο» η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί με 56% την πρωτιά, ενώ το 32% των ερωτηθέντων απάντησε «Σουλτς».

Το ZDF επεσήμανε ότι η δημοσκόπηση δείχνει απλώς μια τάση και δεν συνιστά πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, αφού αυτή τη στιγμή μόνον το 63% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι είναι σίγουροι ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ