Λύνουν το χειρόφρενο στα φορτηγά - Πλήρης απελευθέρωση των μεταφορών - iefimerida.gr

Λύνουν το χειρόφρενο στα φορτηγά - Πλήρης απελευθέρωση των μεταφορών

Ομόφωνη απόφαση για απελευθέρωση των μεταφορών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μεταφορέων για φορτηγά-βυτιοφόρα Δημοσίας Χρήσης αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου αποφάσισε χτες το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο οποίο έχει ενταχθεί διάταξη του υπουργείου Μεταφορών για την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και όχι στις 30 Ιουνίου όπως προβλεπόταν με τον αρχικό νόμο.

Στη διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών υπήρξε ομοφωνία ώς προς τα κεντρικά της σημεία, και έτσι μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρχει πια μεταβατική περίοδος «ανοίγματος» του επαγγέλματος.

Ένσταση από ΝΔ

Η μόνη ένσταση ήταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, ο οποίος είπε ότι η «δεν είναι ακριβώς αυτό που είχαμε συζητήσει, πρέπει να το ξαναδούμε» καθώς θεωρούσε ότι δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ότι συμφωνήθηκε με την ΝΔ. Τότε παρενέβη ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αυτή η δουλειά, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Στα μεγάλα νομοσχέδια ασφαλώς θα υπάρχει διαβούλευση, όχι όμως και να κολλάμε σε επί μέρους άρθρα ενός νομοσχεδίου».

Την Τρίτη στη Βουλή

Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του «επείγοντος» ή του «κατεπείγοντος».

Η πλήρης απελευθέρωση του κλάδου, όπου απασχολούνται 35.000 επαγγελματίες, αποτελεί υποχρέωση της χώρας καθώς έχει συμπεριληφθεί στην 5η επικαιροποίηση του Μνημονίου με την Τρόικα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Όπως έχει επισημάνει ο επιχειρηματικός κόσμος, η απελευθέρωση του επαγγέλματος αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος σε μια σειρά από βασικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ