Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI, όπως ανακοίνωσε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, διαδικασίες (διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και διαβούλευση για το PSI). Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, είπε ο υπουργός, θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015, ενώ δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα Βενιζέλου
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το PSI, μετά από την πρώτη συμφωνία με τους ιδιώτες, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό μνημόνιο συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά. Θα ακολουθήσει η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI και στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος. Μετά, το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, πρέπει να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, και από ορισμένα κράτη- μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις (στην Ελλάδα θα ψηφιστεί σχετικός νόμος). Τέλος, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης.
Όσον αφορά ειδικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο υπουργός ζήτησε, παράλληλα, να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και όλων των άλλων υπουργείων που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο

Παρεμβαίνοντας στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επαναλειτουργήσει η αγορά διότι διαφορετικά η χώρα θα εγκλωβιστεί στην ύφεση για πολύ χρόνο.
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι δοθέντων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους <<είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών>>.
Επίσης ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.
Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρεμβαίνοντας οι Άννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης και Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός μόνο στο τι περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να εξηγούνται και οι θετικές επιπτώσεις της ευρύτερα στην κοινωνία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη του τις ενστάσεις που προαναφέρθηκαν, επανέλαβε παλαιότερη επισήμανσή του ότι για τα σημαντικά νομοσχέδια θα υπάρχει διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι τυχόν διαφωνίες πρέπει να έχουν διευθετηθεί και ξεπερασθεί πριν τα νομοσχέδια φθάσουν να συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο.

Εγκρίθηκε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών - Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διατάξεις

Το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, αλλά και άλλες όπως η επέκταση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντική ήταν η διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών το οποίο στα κεντρικά του σημεία εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πλέον μεταβατική περίοδος «ανοίγματος» του επαγγέλματος, η διάταξη θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του «επείγοντος» ή του «κατεπείγοντος».

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο τρόπος έγκρισης της διάταξης αυτής ήταν παραδειγματική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ο «πυρήνας της διάταξης» για τις χερσαίες μεταφορές στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι στην διάταξη δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ότι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και έθεσε το ερώτημα μήπως η όλη διάταξη πρέπει να επανεξεταστεί.

Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό όταν υπάρχει διαφωνία σε «ένα» άρθρο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Η δεύτερη σημαντική διάταξη κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι εκείνη που αφορά το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η διάταξη «πέρασε μεταξύ των 3 κομμάτων τελείως "αναίμακτα"», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν ενστάσεις για την εν λόγω διάταξη μεταξύ των κκ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Σωκράτη Ξυνίδη.

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών

Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

-Δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων και περιφερειών.

-Αποσύνδεση του επιτοκίου των δανείων από αυτό των κρατικών ομολόγων και αντικατάστασή του με το ισχύον επιτόκιο δανεισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

-Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2012 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

-Η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχρεωτικών δαπανών, δαπανών για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την προμήθεια υλικών και τροφίμων για δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, δαπανών που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπανών που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων κ.ά.

Μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής για τη φερεγγυότητα του επενδυτή προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο επίσης περιέχει τις διατάξεις για την κατάργηση των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ και της αναμόρφωσης του ΕΛΟΤ.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο το ποσοστό της εγγυητικής επιστολής μειώνεται από 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης και μάλιστα αναδρομικά προκειμένου να συμπεριλάβει τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν υποβληθεί στον επενδυτικό νόμο 3894/10 και εκκρεμούν προς υλοποίηση ή αξιολόγηση. Στο ίδιο πνεύμα, η παρ. 1 του άρθρου 20 διευκρινίζει ότι η εισφορά του ν.128/1975 δεν βαρύνει δάνεια που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας μέσω της ΕΤΕΑΝ.

Όσον αφορά τον ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται οι θυγατρικές: Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας (ΕΛΚΑ), το κέντρο Αργιλλομάζης, το κέντρο Γούνας και το Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΛΚΕΔΕ, με περιέλευση της περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό) τους στο ελληνικό δημόσιο. Με την νέα διάταξη οι εταιρείες αυτές λύονται αυτοδικαίως και τίθενται σε εκκαθάριση.

Ακόμη, με διάταξη στο άρθρο 21 παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου 2013 η έγκριση από τον υπουργό Περιβάλλοντος των τιμολογίων της ΔΕΗ για τη χαμηλή τάση ενώ προστίθενται στον Κανονισμό Προμηθειών Δημοσίου (Π.Δ. 118/2007, ΦΕΚ Α' 150) μια σειρά ρυθμίσεων με τις οποίες εισάγονται για κάτω από τα κοινοτικά όρια: η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών - πλαίσιο, η χρήση της τεχνικής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων, τα δυναμικά συστήματα αγορών και η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ανατιθέμενων κατ' αποκλειστικότητα.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συμφωνίες - πλαίσιο αυτές δεν αποτελούν νέο τύπο δημόσιας σύμβασης, αλλά η τεχνική αυτή παρέχει τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρόνου και κόστους και βελτίωσης της ποιότητας των δημόσιων παραγγελιών.

Ακόμη, με την τροποποίηση της παραγράφου 1 επιδιώκεται η αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων και επαναπροσδιορίζεται το ύψους του προϋπολογισμού άνω του οποίου υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη λειτουργία του Μητρώου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω της απλοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την διεξαγωγή εμπορικών εκθέσεων, καταργείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση η αδειοδότηση της διοργάνωσης εκθέσεων και αντικαθίσταται με απλή ανακοίνωση του διοργανωτή. Σημειώνεται όμως ότι η κατάργηση της άδειας και των σχετικών εγγυητικών επιστολών και η αντικατάσταση των περισσότερων δικαιολογητικών με υπεύθυνες δηλώσεις, καθιστούν απαραίτητο τον αυστηρό εκ των υστέρων έλεγχο και απαιτείται να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στις Περιφέρειες. Η ρύθμιση αυτή, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα δράσης των κλιμακίων και την αντιμετώπιση των παραβάσεων νομοθεσίας υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των τοπικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών προτείνεται η επιβολή προστίμων για τους κανόνες τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς και επιπλέον, εισάγεται μία νέα μορφή κύρωσης για την περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της κατάστασης ενδοομιλικών συναλλαγών.

Το μέχρι σήμερα πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή ανέρχεται στο ποσοστό του 10% επί των συναλλαγών που δεν τέθηκαν στη διάθεση του ελέγχου. Η εκπρόθεσμη υποβολή αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου, ωστόσο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι μη δηλωθείσες με την κατάσταση συναλλαγές. Ετσι, προτείνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ της μη υποβολής (καθόλου) κατάστασης ενδοομιλικών συναλλαγών με την εκπρόθεσμη υποβολή, που ναι μεν θα πρέπει να τιμωρείται αλλά με μικρότερο πρόστιμο από την πρώτη περίπτωση. Έτσι για τη μη υποβολή της κατάστασης η κύρωση παραμένει στο 10% υπολογιζομένου επί της αξίας των συναλλαγών και για την εκπρόθεσμη υποβολή προτείνεται να ανέρχεται στις 5.000 ευρώ με 500 ευρώ επιπλέον για κάθε ημέρα καθυστέρησης με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ