Γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου το Τόκιο

Το Τόκιο διατήρησε τον τίτλο της γαστρονομικής πρωτεύουσας του κόσμου καθώς σήμερα ο οδηγός Michelin του απένειμε περισσότερα αστέρια από οποιαδήποτε άλλη πόλη για πέμπτη συναπτή χρονιά.

Τα εστιατόρια του Τόκιο απέσπασαν επίσης περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, καθώς 16 από αυτά έλαβαν τρία αστέρια με τον οδηγό να τα χαρακτηρίζει ως εστιατόρια «με ξεχωριστή κουζίνα, που αξίζουν μία επίσκεψη». Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 14 ενώ, συγκριτικά στο Παρίσι φέτος βραβεύτηκαν με αστέρι δέκα εστιατόρια.

Από τα βραβευθέντα εστιατόρια του Τόκιο, τα 14 έχουν ιαπωνική κουζίνα και τα δύο γαλλική.

Στην έκδοση του οδηγού για το 2012 που κυκλοφόρησε σήμερα και αφορά την ιαπωνική πρωτεύουσα, την Γιοκοχάμα και την όμορή της, παραθαλάσσια περιοχή Σονάν, το εστιατόριο του Τόκιο με σούσι, «Yoshitake», βρίσκεται για πρώτη φορά πρώτο στη λίστα.

Από τα 247 εστιατόρια με αστέρι του Τόκιο, τα 52 έλαβαν δύο αστέρια και τα 179 ένα. Συγκριτικά, το Παρίσι έχει μόνο 70 εστιατόρια με αστέρι στον οδηγό που εκδίδει η γαλλική εταιρία κατασκευής ελαστικών.

Τα βραβεία αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά στην Ιαπωνία, μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη μανία για το φαγητό στον κόσμο.

Ο πρώτος κατάλογος της Michelin για εστιατόρια, με στόχο τότε τους οδηγούς αυτοκινήτων, κυκλοφόρησε από την ομότιτλη εταιρία το 1900 και το σύστημα αξιολόγησης με τα αστέρια εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του ΄20.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ