Πυρετώδεις διεργασίες και σήμερα ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης - iefimerida.gr

Πυρετώδεις διεργασίες και σήμερα ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κορυφώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα το πολιτικό δράμα που ζει η Ελλάδα, καθώς η Βουλή καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου κάτι για το οποίο κάθε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη αυτή την ώρα.

Οι διεργασίες που ξεκίνησαν αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Μέρκελ και Σαρκοζί χθες τα ξημερώματα και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ολοκληρώνονται σήμερα. Διεργασίες τόσο μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες το βράδυ στη Βουλή όπου ξεκάθαρα είπε ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα του και ότι ναι μεν ζητά ψήφο εμπιστοσύνης αλλά είναι έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του σε τρίτο πρόσωπο που θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ, όσο και στις... διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία.

Σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση ότι το δημοψήφισμα που δημιούργησε τόσες εντάσεις και συζητήσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ίσως επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να λάβει τελικά, από τους βουλευτές του, την έγκριση να συνεχίσει να παραμένει στην πρωθυπουργία.

Από χθες το πρωί πάντως οι εξελίξεις έχουν λάβει ένα δραματικό χαρακτήρα.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στις 5 το πρωί ότι δεν προτίθεται να στηρίξει το δημοψήφισμαΚορυφώ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η δήλωση λίγο αργότερα της κυρίας Εύας Καϊλή ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης άφηνε το ΠΑΣΟΚ με οριακή πλειοψηφία.

Αρκετοί βουλευτές ζητούσαν από τον κ. Παπανδρέου να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα. Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι δέχεται να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση υπό τρεις συγκεκριμένους όρους φάνηκε προς στιγμήν να ξεκλειδώνει τις εξελίξεις.

Μάλιστα, τουλάχιστον 5 βουλευτές της Ν.Δ. που ήταν έτοιμοι να συνυπογράψουν κείμενο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας απέσυραν τις υπογραφές τους. Ακόμη και η πρόθεσή τους όμως εξόργισε την ηγεσία του κόμματος.

Αρχισαν μάλιστα και οι συζητήσεις για τον μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πυροδοτώντας ακόμη περισσότερα σενάρια.

Ομως τα όσα ακολούθησαν περιέπλεξαν την κατάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου συμφώνησε με τους υπουργούς του ότι το δημοψήφισμα αποσύρεται και ότι η πρόταση του κ. Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές αποτελεί μια βάση για έντιμη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και να ηρεμήσουν οι εταίροι και δανειστές μας.

Μεσολάβησε η, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αδιέξοδη τηλεφωνική επικοινωνία των κυρίων Παπανδρέου – Σαμαρά.

Ομως τα όσα ακολούθησαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας πυροδότησαν και πάλι το κλίμα. Η επιλογή του κ. Παπανδρέου να μην μιλήσει καθαρά για τις προθέσεις του αλλά απλώς να περιγράψει τις εξελίξεις ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης προκάλεσαν την έκρηξη διαφόρων στελεχών και κυρίως της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου. Υπήρξε επίσης και η τοποθέτηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η δε ξαφνική διακοπή της συνεδρίασης εξαγρίωσε πολλούς βουλευτές και δημιούργησε εντάσεις μεταξύ τους και ανταλλαγή απρεπών εκφράσεων.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στην ολομέλεια ο οποίος αφού κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ως ψεύτη, δήλωσε ότι η πρότασή του είναι αδιαπραγμάτευτη και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. από την αίθουσα, όπου όμως θα επιστρέψει σήμερα τα μεσάνυχτα για την ψηφοφορία.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια και ενώ νωρίτερα είχε καταθέσεις τις 10 δικές του προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μιλώντας στην Ολομέλεια διευκρίνισε ότι η προκήρυξη εκλογών θα σημάνει ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας καθώς θα χαθούν τόσο οι επόμενες δόσεις του τρέχοντος δανείου, όσο και η νέα δανειακή σύμβαση.

Το κλίμα εξακολουθούσε να είναι τεταμένο, αλλά η τρίτη για χθες τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου φάνηκε να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας υπό την έννοια ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι συντεταγμένες και όχι ανεξέλεγκτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ