Ποια είναι τα 6 αγκάθια στο δρόμο για το νέο πακέτο διάσωσης - iefimerida.gr

Ποια είναι τα 6 αγκάθια στο δρόμο για το νέο πακέτο διάσωσης

Δημόσιο Χρέος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μικροσκόπιο των δανειστών μας μπαίνει η Κυβέρνηση πριν καν εγκατασταθούν μονίμως οι νέοι «επόπτες» όπως προβλέπει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καθώς όπως παραδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από σήμερα κιόλας και μέχρι τον Ιανουάριο, η Κυβέρνηση πρέπει να φέρει εις πέρας πολλές δοκιμασίες εάν επιθυμεί να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις για το δεύτερο «πακέτο» στήριξης.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την ανάπαυλα (;) του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, όπου θα επιχειρηθεί και «ζύμωση» των στελεχών του κόμματος για τα αποτελέσματα της Συνόδου, αρχίζει ένας Γολγοθάς τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, με πολλές και σημαντικές «παγίδες» στη πορεία:

  • Πρέπει να εφαρμοστούν οι προκαταβολικές ενέργειες, οι prior actions που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για το PSI, στις οποίες θα συμβάλλουν και οι δανειστές μας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τριών εβδομάδων.
  • Η συστηματική εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπροθέσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων. Ήδη ενεργοποιήθηκε η ειδική μονάδα που ανήκει απευθείας στον υπουργό Οικονομικών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων αυτών, με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να αφορούν πάντως στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού υπάρχει πάντα δυσκολία στην είσπραξη των φόρων. Στοίχημα είναι στο τέλος του έτους το έλλειμμα να μη ξεπεράσει το 9%, αφού κάτι τέτοιο θα ανοίξει συζήτηση για πρόσθετα μέτρα.
  • Πρέπει να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, αρχής γενομένης από τη Δημόσια Διοίκηση. Επί της ουσίας μιλάμε για την εφαρμογή των διατάξεων για την εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων, καθώς και στην εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου
  • Ψήφιση πριν το τέλος του έτους του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος. Από τις διατάξεις του θα κριθεί εάν θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ενώ αναμένονται και οι προβλέψεις για τη φορολογία των ακινήτων.
  • Η κατάθεση και ψήφιση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, όπου και θα πρέπει να αποτυπωθούν οι προβλέψεις για την ελάφρυνση του χρέους (δαπάνες για τόκους)
  • Η εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης από τον επίσημο τομέα και η αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας. Επί της ουσίας μιλάμε για τους όρους του νέου δανείου των 100 δισ ευρώ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ