«Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το έθνος» - iefimerida.gr

«Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το έθνος»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμετοχή της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης θα είναι 100 δισ. μέχρι το 2014 και προστίθενται και άλλα 30 για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους μας. Η συνολική βοήθεια που μας δίνει ο επίσημος τομέας είναι 240 δισ. μαζί με αυτά που αποφασίστηκαν το 2010. Έκανε λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες στις Βρυξέλλες, ενώ είπε ότι καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο επίπεδο του 120% το 2012. Ο κύριος Βενιζέλος μίλησε για «21η Ιουλίου plus», καθώς τα ευνοϊκά μέτρα της 21ης Ιουλίου διατηρούνται στο ακέραιο ενώ η νέα δέσμη μέτρων είναι πολύ πιο ισορροπημένη και δίκαιη.

Έκανε μάλιστα λόγο για τετραπλασιασμό του ωφέλιμου αποτελέσματος για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη επιτήρηση είπε ότι πρέπει η παρουσία των ελεγκτών να είναι συνεχής για να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της Τρόικα στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η μείωση του χρέους που θα επιτευχθεί φτάνει στο 50% του ΑΕΠ.

  • Η απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πόρους των αποκρατικοποιήσεων
  • Αν μειωθεί το χρέος των 206 δις θα έχουμε ελάφρυνση σε ετήσια βάση 50% του ΑΕΠ αντί για 11,5%
  • Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2010-2011 απέδωσε αποτελέσματα στο 10% του ΑΕΠ, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης
  • Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος
  • Η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα
  • Εκτός από τις εσωτερικές προϋποθέσεις στην απόφαση για να ληφθούν νέες αποφάσεις συνέβαλαν και εξωτερικές προϋποθέσεις
  • Η ετήσια ελάφρυνση από την απόφαση είναι 4,5 δισ

«Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και μάλιστα προοδευτικές που αναπτύσσουν επιχειρήματα ταυτόσημα με τα επιχειρήματα οπισθοφυλακής των τραπεζών» είπε ο κ. Βενιζέλος και αναρωτήθηκε: «είναι μια πολιτική και εθνική τύφλωση;». Τόνισε μάλιστα ότι «μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το έθνος».

Αναφερόμενος στο σχέδιο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους τέσσερις μήνες, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε πως θα πρέπει πρώτον να εφαρμοστούν οι προκαταβολικές ενέργειες πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης. Δεύτερον η εκταμίευση της δόσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τρίτον η συστηματική εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Τέταρτον θα προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πέμπτον στόχος είναι να έρθει για συζήτηση πριν το τέλος του έτους το νέο φορολογικό σύστημα και έκτο η κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012. Έβδομο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όγδοο η εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και η αλλαγή του επιπέδου ρευστότητας.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ακόμα τα εξής:

  • Δεν θίγονται οι συντάξεις από τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις στα Ταμεία θα είναι το 50% της περιουσίας τους.
  • Τα μέτρα για το 2011-2012 έχουν ήδη ληφθεί
  • Αλλαγή φορολογικού συστήματος με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο, την παραοικονομία και την απόδοση ΦΠΑ
  • Δεν θα υπάρξουν άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις συντάξεων
  • Η ευκαιρία μας είναι μεγάλη. Τέτοιες ευκαιρίες δεν δίνονται συχνά
  • Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση μπορούν να που ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να απαλλάξουν τη χώρα από 100 δισ. χρέους
  • Οι στιγμές δεν είναι συγκυριακές είναι ιστορικές. Θέλει δουλειά και τύχη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ