Οι ορμόνες αντιστέκονται στην απώλεια βάρους - iefimerida.gr

Οι ορμόνες αντιστέκονται στην απώλεια βάρους

βάρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα κιλά που ξαναπαίρνουμε όταν κάνουμε δίαιτα. Αυτό υποστηρίζει αυστραλιανή επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Αδαμαντία Κρικέτου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον Τζόζεφ Προϊέτο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», συμπέραναν ότι όσοι έχασαν κιλά με δίαιτα, έχουν συνεχώς να αντιπαλέψουν μια υπόγεια βιολογική ώθηση να φάνε κι άλλο.

Υγιείς εθελοντές, που ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, υπεβλήθησαν σε αυστηρή δίαιτα, ώστε να χάσουν κατά μέσο όρο το 14% του βάρους τους.Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη και έναν χρόνο μετά την δίαιτα οι ορμόνες είναι αυτές που συμβάλλουν στο να αυξάνεται η όρεξή των υπέρβαρων με συνέπεια να δυσκολεύονται στο να αντισταθούν στον πειρασμό του φαγητό.

Αν και μικρό το δείγμα της μελέτης (μόλις 50 άτομα), το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις χρόνιες υποψίες των επιστημόνων στην δυσκολία των υπέρβαρων να χάσουν κιλά καθώς οι ορμόνες «δουλεύουν» ύπουλα εναντίον των αποτελεσμάτων της κάθε δίαιτας και ο άνθρωπος νοιώθει πιο πεινασμένος από ό,τι όταν την άρχισε.

Πιό ύπουλη ορμόνη από όλες είναι η λεπτίνη, η οποία έπεσε σημαντικά κατά τα δύο τρίτα μόλις οι εθελοντές έχασαν βάρος, όμως όταν η λεπτίνη μειώνεται αισθητά, αυξάνει ανάλογα και η όρεξη.

Καθόλου παράξενο,, λοιπόν, που σχεδόν εννιά στους δέκα ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν δίαιτα, τελικά ξαναβάζουν κιλά. Με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε κανείς να ενοχοποιεί πολύ αυστηρά τον εαυτό του, αν η δίαιτά του αποτύχει. 'Επιστήμονες επεσήμαναν πάντως ότι μια παρόμοια έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ