Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στις επενδύσεις - Τι φέρνει και τι ζητά ο Ολάντ - iefimerida.gr

Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στις επενδύσεις - Τι φέρνει και τι ζητά ο Ολάντ

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Ολάντ όμως, δεν θα είναι μόνος του: Θα είναι επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών οι οποίοι θα συζητήσουν προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων με την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το RTL του Λουξεμβούργου, ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται από 70 επιφανείς επιχειρηματίες της Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, που υπήρξε – όπως έχει παραδεχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας – ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους της χώρας μας στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, θα επιδιώξει να εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι Γάλλοι βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει η Ελλάδα και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας (ιδίως τον ΑΔΜΗΕ), για θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες, για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Ταυτόχρονα, η αποχώρηση της Ρωσίας, από τη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco, φαίνεται να ευνοεί τους Γάλλους, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αποκτήσουν πιο ενεργό εμπλοκή στον τομέα των μεταφορών, θέλοντας να «ρεφάρουν» την κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την παραχώρηση και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά θα εξαρτηθούν από τη μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Το γαλλόφωνο RTL σε άρθρο στην ιστοσελίδα του, που αναδημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», έχει τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας».

Οπως διευκρινίζει πάντως «το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες -μεταξύ αυτών οι Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF- θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως, οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να 'χει, να υπογράψουν ένα είδος συμφωνίας, «να μπει κάπου μία σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα».

Η επίσκεψη Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα θα είναι «πολυεπίπεδη» όπως λένε κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι θα συνοδεύεται επίσης και από παράγοντες από τον χώρο του Πολιτισμού και μάλιστα ίσως να είναι μαζί και ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου.

Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί και στους Ελληνες βουλευτές, από του βήματος της Ολομέλειας.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα υπάρξει αναφορά και στο θέμα του ελληνικού χρέους από τον κ. Ολάντ, ο οποίος άλλωστε το έπραξε στο Ευρωκοινοβούλιο προ ημερών, παρουσία και της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ