Κλειδώνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Κλειδώνει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

αναδιάρθρωση χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης που θα έχουν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως ώστε τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφωθεί το πλαίσιο της «τελικής λύσης». Όπως όλα δείχνουν θα στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον στην θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και τρίτον στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η οριστική λύση λοιπόν στο θέμα της Ελλάδας και μάλιστα ερήμην της είναι πλέον πολύ κοντά, καθώς αναμένεται να συμφωνηθεί η μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, το οποίο θα φτάσει τελικά στο 50% της αξίας τους και όχι στο 21% που είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Με αυτόν τον τρόπο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να χτίσουν μία ασπίδα προστασίας για τις τράπεζές τους, ώστε να τις γλιτώσουν από τις μεγάλες απώλειες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και από μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, σενάριο που συζητείται πλέον ανοιχτά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για πρώτη φορά περί αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε., προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ « των χωρών που δεν συμπεριφέρονται ως χώρες της Ευρωζώνης».
Σαρκοζί και Μέρκελ εμφανίζονται διχασμένοι για το πως θα λειτουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Από τη μία πλευρά οι γαλλικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος και ο γάλλος πρόεδρος θέλει να στηρίζονται άμεσα από το Ταμείο, από την άλλη όμως η γερμανίδα καγκελάριος θέλει οι χώρες να μπορούν από μόνες τους να αναλαμβάνουν τη στήριξη των τραπεζών τους.

Αναλυτές πάντως τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως το κούρεμα του 50% θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα φοβούνται πως θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ