Με τράκαρε ανασφάλιστο Ι.Χ. - Τι να κάνω; - iefimerida.gr

Με τράκαρε ανασφάλιστο Ι.Χ. - Τι να κάνω;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λύσεις αναζητά η κυβέρνηση στην αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στου ελληνικούς δρόμους. Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει τις πιθανές λύσεις προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της συνεχούς αύξησης των ανασφάλιστων οχημάτων και αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσει το έργο της».

Με δεδομένο λοιπόν ότι περίπου ένα στα πέντε οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι ανασφάλιστο είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο εμπλοκής τους σε τροχαία ατύχημα.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση;

  • Κλήση στην τροχαία για καταγραφή του συμβάντος, ώστε να υπογράψει ο ανασφάλιστος το δελτίο της τροχαίας.
  • Να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση ο υπαίτιος του ανασφάλιστου, ότι αναλαμβάνει ξεκάθαρα την ευθύνη του ατυχήματος.
  • Καταγραφή αναλυτικά των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος.
  • Κλήση στην φροντίδα ατυχήματος, και υπογραφή από τον ανασφάλιστο στο έντυπο της φροντίδας, ότι αποδέχεται την ευθύνη.
  • Στην περίπτωση που το ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα τότε δίνεται κάλυψη από τη ασφαλιστική εταιρία μέχρι το κεφάλαιο που αναφέρει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ασφαλιστική εταιρία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπαιτιότητα του ανασφάλιστου οχήματος.
  • Αν δεν υπάρχει κάλυψη από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τότε ο παθών απευθύνεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-33.27.400 & Fax 210-33.27.426–7

Αν υπάρχουν τραυματισμοί καλέστε αμέσως την Αστυνομία.

  • Αν υπάρχουν μόνον υλικές ζημιές παρουσιάστε ένα έντυπο φιλικής δήλωσης (το έντυπο αυτό το προμηθεύεστε από την ασφαλιστική σας εταιρία ή τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο) και συμπληρώστε το μαζί με τον άλλο οδηγό.
  • Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση στυλό διαρκείας και πιέστε δυνατά για να είναι ευανάγνωστο το αντίγραφο.
  • Συμβουλευτείτε το σήμα ασφάλισης, το δίπλωμα οδήγησης ή την πράσινη κάρτα για την απάντηση των ερωτήσεων.
  • Υποδείξτε με τόξο το αρχικό σημείο σύγκρουσης (παρ. 10 του εντύπου).
  • Σημειώστε με Χ στα αντίστοιχα για κάθε όχημα τετραγωνίδια για να γίνει σαφές το σχεδιάγραμμα (παρ.12 του εντύπου). Γράψτε τον αριθμό των τετραγωνιδίων που έχετε συμπληρώσει.

Φτιάξτε το σχεδιάγραμμα του ατυχήματος (παρ. 13 του εντύπου).

  • Αν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, πάρτε τα στοιχεία τους πριν φύγουν και απαντήστε στην αντίστοιχη ερώτηση (παρ. 5 του εντύπου).
  • Μην ξεχάσετε να :

α) Υπογράψετε και οι δύο οδηγοί.

β) Κρατήσετε ο κάθε οδηγός από ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του εντύπου.

γ) Προωθήσετε το έντυπο χωρίς καθυστέρηση στην ασφαλιστική σας εταιρία.

Ατύχημα με αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας

Ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα με κάποιο όχημα με ξένες πινακίδες είναι αυξημένος το καλοκαίρι σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες. Σε αυτή την περίπτωση:

Ειδοποιούμε την τροχαία.

Ειδοποιούμε την ασφαλιστική εταιρία μέσω της παροχής Φροντίδα Ατυχήματος.

Κόβουμε και κρατάμε από την πράσινη κάρτα του αλλοδαπού οχήματος το σχετικό απόκομμα.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό συμπληρώνουμε το φιλικό διακανονισμό. Το πιο πιθανό είναι να έχει και ο οδηγός του αλλοδαπού οχήματος ανάλογο έντυπο στην γλώσσα του όπου το συμπληρώνει. Σημ. Ο φιλικός διακανονισμός δεν θα σας βοηθήσει στο να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρία απλά είναι ένα επιπλέον έντυπο που θα βοηθήσει στον διακανονισμό του ατυχήματος.

Συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν μια ασφαλιστική εταιρία που λειτουργεί ως ανταποκριτής τους στην Ελλάδα. Το Γραφείο Διεθνούς ασφάλισης θα σας ενημερώσει για το ποια εταιρία είναι αυτή. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταποκρίτρια εταιρία στην Ελλάδα αναλαμβάνει το γραφείο Διεθνούς ασφάλισης να ορίσει μια εταιρία.

Απευθυνόμαστε εμείς η ο Ασφαλιστής μας στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Διεύθυνση: Ξενοφώντος 9 στο Σύνταγμα Αθήνα Τ.Κ. 10557 τηλέφωνα επικοινωνίας 210-3223324, 210-3236562 FAX 210-3238370).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ