Θυσίες και αίμα για να βρεθούν άλλα 6,5 δισ. ευρώ το 2012 - iefimerida.gr

Θυσίες και αίμα για να βρεθούν άλλα 6,5 δισ. ευρώ το 2012

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Nέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποφάσισε και ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, προκαλώντας κυριολεκτικά σοκ στους πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ που θα φέρει φορολογική επιβάρυνση ακόμα και σε εργαζομένους των 500 ευρώ οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος! Η κυβέρνηση πάντως προσδοκά με αυτά τα μέτρα να πάρει 6,5 δισ. ευρώ...

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

  • Μείωση του αφορόλογητου στα 5.000 ευρώ για όλους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει άμεσα μείωση μισθών, από 100 έως 700 ευρώ, στους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους λόγω αυξημένης παρακράτησης.
  • Άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στον ευρύτερο αλλά και το στενό δημόσιο τομέα. Για ένα χρόνο θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους και κατόπιν το 20-25% αυτών αναμένεται να απολυθεί μέχρι τα τέλη του 2012.
  • Μόνιμο τσεκούρι 20% σε όσες συντάξεις ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ, για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος λαμβάνει 1600 ευρώ σύνταξη, τότε για τα 400 ευρώ που είναι άνω των 1200, θα υπάρξει μείωση 20% ή 80 ευρώ, επομένως θα λαμβάνει 1320 ευρώ. Η μείωση θα γίνει από 1ης Νοεμβρίου. Δείτε παραδείγματα εδώ.
  • Προσωρινή περικοπή 40% στις συντάξεις όλων των συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος. Η περικοπή αφορά το ποσό άνω των 1000 ευρώ. Στο παραπάνω παράδειγμα της σύνταξης των 1400 ευρώ, η μείωση θα είναι 160 ευρώ, επομένως ο συνταξιούχος θα λαμβάνει 1240 ευρώ μέχρι να συμπληρώσει τα 55 έτη. Μετά, η σύνταξή του θα υπολογίζεται με την περικοπή του 20%.... Δείτε παραδείγματα.
  • Επέκταση του ενιαίου μισθολόγιου και στις ΔΕΚΟ.
  • Επέκταση του ειδικού τέλους ακινήτων μέχρι το 2014 αντί του 2012 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι για 4 χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν τέλος ακινήτων μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Περικοπές 15% στις επικουρικές ενώ θα μειωθούν και τα εφάπαξ από 10% έως 30% ανάλογα με το ταμείο.

Πρακτικά, η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και όσοι βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 6.000 ευρώ το χρόνο, θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ.
  • Υπάλληλοι ή συνταξιούχοι με απολαβές 750 ευρώ το μήνα θα πληρώσουν 500 ευρώ φόρο.
  • Όσοι φορολογούμενοι δηλώνουν πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, θα πληρώσουν φόρο από 700 ευρώ

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν σε συννενόηση με την Τρόικα αλλά η συμφωνία θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα όταν οι τεχνοκράτες της Τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της έκτης δόσης.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετάσχει ο κ. Βενιζέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ