Τι χάνουν -με παραδείγματα- οι δημόσιοι υπάλληλοι - iefimerida.gr

Τι χάνουν -με παραδείγματα- οι δημόσιοι υπάλληλοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων ο μέσος όρος της μείωσης των αποδοχών στα «ρετιρέ» του Δημοσίου, που καλύπτουν το 10% του συνόλου των εργαζομένων, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε ορισμένες το ψαλίδι θα φτάσει τα 1.500 ευρώ.

Κατά μέσον όρο, πάντως, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 300 ως και 400 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το σενάριο που τελικά θα επιλεγεί για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών που θα προκύψουν από την κατάργηση των 104 ειδικών επιδομάτων με τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».

Τι προβλέπει το νέο μισθολόγιο

Το νέο μισθολόγιο, που θα έλθει προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνει ένα από τα πλέον σκληρά σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι κατά την επεξεργασία του:

  •  Καθιερώνεται ανώτατο όριο αμοιβών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ, το οποίο για ορισμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ.
  •  Τα μισθολογικά κλιμάκια μειώνονται από 18 που είναι σήμερα σε 11 και «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς τους οποίους θα έχει το νέο βαθμολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.
  •  Στη θέση των καταργούμενων 104 ειδικών επιδομάτων θα χορηγείται το «πριμ παραγωγικότητας». Ωστόσο θα το λαμβάνουν μόνο ή κυρίως οι υπάλληλοι των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τα διευθυντικά στελέχη. Η χορήγησή του θα γίνεται έπειτα από συμφωνίες για επίτευξη εκ των προτέρων καθορισμένων στόχων και σε βάθος χρόνου.

Παραδείγματα

  • Πρακτικά λοιπόν ένας εργαζόμενος που έχει μεικτές αποδοχές 1.500 ευρώ το μήνα θα χάσει από τα έσοδά του 300 ευρώ λόγω ενιαίου μισθολογίου, αλλά και επιπλέον 58 ευρώ το μήνα λόγω μείωσης του αφορολόγητου. Σύνολο 358 ευρώ μεικτά.
  •  Ενας υπάλληλος με μεικτά έσοδα 1.800 ευρώ το μήνα, η μείωση λόγω μισθοολογίου και αφορολογήτου θα φτάσει τα 458 ευρώ το μήνα.

Τι απώλειες έρχονται από το αφορολόγητο

Χωρίς καμία εξαίρεση πλέον το εισόδημα όλων των Ελλήνων πλήττεται από τη νέα μείωση στο αφορολόγητο. Μετά την προηγούμενη μείωση από τις 12.000 στις 8.000 η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους έφτανε τα 400 ευρώ. Τώρα με τη νέα μείωση στις 5.000 θα χάνονται άλλα 300 ευρώ το χρόνο.

Παραδείγματα

Ενδεικτικό είναι πως όσοι δηλώσουν μεικτά 6.000 ευρώ εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 100 ευρώ. Οι άνθρωποι που έχουν μισθό 750 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 500 ευρώ φόρο.Κάποιος που θα δηλώσει 12.000 ευρώ μεικτά θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 700 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ