Στα χέρια των τζιχαντιστών το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ - Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου - iefimerida.gr

Στα χέρια των τζιχαντιστών το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ - Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοταχώς για τη Βαγδάτη βαδίζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, καθώς βρίσκονται σε απόσταση μόλις 60 χλμ. βόρεια της πόλης. Την ίδια ώρα, υπό τον έλεγχο τους έχουν θέσει και το μεγαλύτερο τμήμα του διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Μπαϊτζί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα.

«Οι ένοπλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο διυλιστήριο. Τώρα έχουν τον έλεγχο των μονάδων παραγωγής, του κτιρίου της διοίκησης και τεσσάρων παρατηρητηρίων. Αυτό αντιστοιχεί στο 75% του διυλιστηρίου» δήλωσε αξιωματούχος μιλώντας από τους χώρους του διυλιστηρίου. Ο ίδιος είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται κοντά στην κεντρική αίθουσα ελέγχου της μονάδας.

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού προσπαθούν να τους συγκρατήσουν τις δυνάμεις των ακραίων ισλαμιστών κοντά στην πόλη Μπακούμπα που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα. Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι, αναμένει τις τελικές αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα που διστάζει να ρισκάρει την επιστροφή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι κάτοικοι της Βαδάτης, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σιίτες μουσουλμάνοι -εν αντιθέσει με τους τζιχαντιστές που είναι σουνίτες και επιθυμούν να επιβάλουν στη χώρα τον ισλαμικό νόμο σαρία- προμηθεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς φοβούνται για εμφύλιο πόλεμο.

Αποτέλεσμα των σημερινών εξελίξεων είναι να εκτοξευθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού», που για το μπρεντ ξεπέρασε τα 115 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ