Ακόμα πιο δεξιά η Ουγγαρία: Τα γκάλοπ δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, άνοδο της άκρας δεξιάς - iefimerida.gr

Ακόμα πιο δεξιά η Ουγγαρία: Τα γκάλοπ δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, άνοδο της άκρας δεξιάς

Ακόμα πιο δεξιά η Ουγγαρία: Τα γκάλοπ δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oλο και πιο δεξιά. Μια εβδομάδα μετά τον β' γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία που εξασφάλισαν κέρδη-ρεκόρ για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η Ευρώπη ενδέχεται να δεχτεί νέα παρόμοια ψυχρολουσία, από την Ουγγαρία αυτή τη φορά.

Τα γκάλοπ ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή, προβλέπουν την επανεκλογή του δεξιού αντιευρωπαϊστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και απογειώνουν το ακροδεξιό Jobbik, το οποίο δεν αποκλείεται ακόμα και να ξεπεράσει το 20% των ψήφων. Μεγάλο άλμα για ένα κόμμα το οποίο οχτώ χρόνια νωρίτερα δεν είχε κατορθώσει καν να μπει στη Βουλή.

Το "Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία" ή Jobbik ιδρύθηκε το 2002 από μια ομάδα δεξιών, θρησκευόμενων φοιτητών κι ένα χρόνο αργότερα εξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα. Αν και στις εκλογές του 2006 απέτυχε να μπει στη Βουλή, το 2009 έκανε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στις Ευρωοεκλογές εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές. Το μεγάλο σοκ ήρθε το 2010 όταν αυτό το ανοιχτά ρατσιστικό κόμμα που τα μέλη του παρήλαυναν με στρατιωτικές στολές, έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας κερδίζοντας το 16,6%.

Ακόμα πιο δεξιά η Ουγγαρία: Τα γκάλοπ δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, άνοδο της άκρας δεξιάς | iefimerida.gr 0

Το Jobbik με τα πατριωτικά και θρησκευτικά του κηρύγματα και τις ρατσιστικές κορώνες του, κατά των Εβραίων και των Τσιγγάνων ,κατόρθωσε να προσελκύσει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το κόμμα, το οποίο φέρεται να διατηρεi επαφές με τη Χρυσή Αυγή, επιχειρεί να εξωραϊσει το προφίλ του στα πρότυπα, προφανώς, του γαλλικού Εθνικού Μετώπου. Χωρίς να αλλάζει την ακραία ιδεολογία του, χαμηλώνει τις δημόσιες κορώνες και κατεβάζει ως επικεφαλής τον 35χρονο Γκαμπόρ Βόνα, πτυχιούχο ιστορίας και ψυχολογίας. Το κόμμα προβάλλει κυρίως το "κοινωνικό" του προφίλ. Υπόσχεται να στηρίξει τους αδύναμους και να προστατεύσει τις πιο φτωχές και υπερχρεωμένες οικογένειες από τις ορέξεις των τραπεζών.

Μια κυβέρνηση υπερσυντηρητική και αντιευρωπαϊκή

Το Jobbik ανταγωνίζεται το συντηρητικό κόμμα του Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν για την καρδιά των πιο φτωχών, θρησκευόμενων και λαικών ψηφοφόρων. Ο Ορμπάν έχει έρθει αρκετές φορές συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκη Ενωση για θέματα όπως ο νόμος που θέτει περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση στα ΜΜΕ, η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων και η απόφασή του να θέσει υπό έλεγχο την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, ενώ απέρριψε τους όρους δανειοδότησης του ΔΝΤ.

Ακόμα πιο δεξιά η Ουγγαρία: Τα γκάλοπ δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, άνοδο της άκρας δεξιάς | iefimerida.gr 1

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπερηφανεύεται ότι η χώρα του "έχει αφήσει πίσω της την ευρωπαϊκή κουλτούρα του κοινωνικού κράτους" και για αυτό τον λόγο είναι "πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Ωστόσο, από το 2010 που εξελέγη, η φτώχεια έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σύμφωνα με έκθεση του ουγγρικού ινστιτούτου Tárki, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι (46,6%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με τους Τσιγγάνους να αποτελούν το πιο φτωχό και παραγκωνισμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Ο Ορμπάν, ο οποίος δεν υπολείπεται πολύ της επίσημης ακροδεξιάς σε ρατσιστικές δηλώσεις, παράλληλα με τα πατριωτικά του κηρύγματα λαμβάνει τα πιο σκληρά μέτρα κατά των αδύναμων: πέρασε νόμους που απαγορεύει την παρουσία των άστεγων στις πόλεις, πετσοκόβουν την κοινωνική πρόνοια και καθιερώνει την υποχρεωτική δωρεάν εργασία για τους άνεργους. Οι δημοσκοπήσεις πάντως, προβλέπουν άνετη επανεκλογή για τον σημερινό πρωθυπουργό με ποσοστά που αγγίζουν το 47%.

Φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ