Ο «μυστικός δείπνος» Χρυσαυγιτών με γόνους Απριλιανών για να κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές και ο ρόλος Ελληνα επιχειρηματία - iefimerida.gr

Ο «μυστικός δείπνος» Χρυσαυγιτών με γόνους Απριλιανών για να κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές και ο ρόλος Ελληνα επιχειρηματία

Ο «μυστικός δείπνος» Χρυσαυγιτών με γόνους Απριλιανών για να κατέβουν υποψήφιοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την στήριξη, αλλά και ενεργό συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ακροδεξιού κόμματος, γόνων των πρωταίτιων του Απριλιανού πραξικοπήματος φαίνεται πως επιδίωξε η Χρυσή Αυγή.

Η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει τις μυστικές συνομιλίες, με μεσολαβητή επιχειρηματία, με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Γιάννη Μακαρέζο και Μάνο Χατζηδάκη, δηλαδή οι γιοι των πρωταγωνιστών της στρατιωτικής δικτατορίας και ο συγγραφέας – ερευνητής της δράσης του Γεωργίου Παπαδόπουλου, για να είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

Το δείπνο, αναφέρει η εφημερίδα, πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στο εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου όπου διέμενε εκείνες τις ημέρες ο Αθηναίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην επαρχία.

Σε πρώτη φάση οι προσκεκλημένοι πίστεψαν οτι επρόκειτο για μια φιλική συνάντηση για να θυμηθούν τα παλιά, καθώς ο επιχειρηματίας είναι γνωστός για τα αισθήματα συμπάθειας προς την «ιδεολογία» της επταετίας.

Στο roof garden του ξενοδοχείου με θέα την Ακρόπολη η συζήτηση από «περί ανέμων και υδάτων» οδηγήθηκε σε πρόταση προς τους τρεις να κατέβουν στα ψηφοδέλτια του ακροδεξιού κόμματος, κάτι που αποτελούσε επιθυμία του γενικού γραμματέα, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι είχε επικοινωνία με τον Τάκη Μιχαλόλια, αδελφό του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος του ζήτησε να πείσει τους «γόνους» να κατέβουν στις εκλογές με τη Χρυσή Αυγή.

Οι τρεις άνδρες άκουσαν τι είχε να τους πει αλλά στο τέλος αρνήθηκαν. Αν και ένας από τους προσκεκλημένους φαίνεται πως ήταν πιο διαλλακτικός,ίσως μπαίνοντας σε ένα τόσο ακραίο φορέα και εισάγοντας τις δικές τους ιδέες και στοιχεία θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μέχρι τώρα πορεία της Χ.Α, είπε στο τραπέζι. Φεύγοντας από το ξενοδοχείο οι άλλοι δύο τον επέπληξαν. «Πώς ήταν δυνατόν να το σκέπτεται;» τον ρώτησαν. «Είστε καλά;». Τους απάντησε. «Απλά καλό είναι να μην τους πάμε κόντρα, άφησέ τους να νομίζουν πως δεν είμαστε τελείως αρνητικοί».

Η κόντρα των χουντικών με το πρώην «εκλεκτό παιδί»

Η αλήθεια είναι πως ο πυρήνας των εναπομεινάντων χουντικών δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο του Νίκου Μιχαλολιάκου, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε κάποτε τον εκλεκτό του Γεώργιου Παπαδόπουλου, ο οποίος του είχε χρίσει αρχηγό της νεολαίας της ΕΠΕΝ μέσα από τη φυλακή όπου βρισκόταν.

Στην πραγματικότητα του επιρρίπτουν ευθύνες πως θυμόταν την απριλιανή «ιδεολογία» όποτε τον συνέφερε, ενώ υπήρχαν και γκρίνιες για την εμμονή του με τη ναζιστική Γερμανία.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι το γεγονός πως και ο ίδιος ο πρώην δικτάτορας είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενώ η γυναίκα του, Δέσποινα, δήλωνε «Ολο για τον Χίτλερ και τους Ες Ες μιλάει».

Πρώην στελέχη της Χ.Α., θυμούνται πως τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μιχαλολιάκος, πίσω από κλειστές πόρτες, κατηγορούσε τους χουντικούς όχι για αυτά που έκαναν αλλά «για αυτά που δεν έκαναν», χαρακτηρίζοντας τον Παπαδόπουλο «light» δικτάτορα, που δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει το ολοκληρωτικό κράτος που ο ίδιος ονειρευόταν.

Η εμφάνισή του στην κηδεία του πρώην δικτάτορα το 1999 και ο ναζιστικός του χαιρετισμός είχε προκαλέσει την οργή των παρευρισκομένων, ενώ ήδη είχαν έρθει στο φως αρκετές σκοτεινές πτυχές της δράσης της Χρυσής Αυγής, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση του Περίανδρου κατά του φοιτητή Κουσουρή.

Οι τελευταίες προσπάθειες δημιουργίας της «μεγάλης ακροδεξιάς»

Την 21η Απριλίου 2004, στην 37η επέτειο από το πραξικόπημα, νοσταλγοί της χούντας, κάποιοι αποχωρήσαντες από τον ΛΑΟΣ και μέλη μικρότερων οργανώσεων, μαζεύτηκαν στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», και ενώ άκουγαν τα μηνύματα του Παττακού και του Ηλία Παππά -πατέρα του Χρήστου Παππά και μέλους της Χουντικής «επαναστατικής» επιτροπής- αισθάνονταν ικανοποιημένοι θεωρώντας πως επιτέλους θα έβρισκε στέγη μια κοινή εθνικιστική πατριωτική ιδεολογία. Στην πραγματικότητα βέβαια το όλο εγχείρημα δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή. Αφού δυνάμωνε το νέο αυτό κόμμα θα ταυτιζόταν ανοικτά με το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Ο φόβος όμως του ίδιου του ενορχηστρωτή αυτής της προσπάθειας -πως έχανε τον απόλυτο έλεγχο- οδήγησε στην αναστολή της δραστηριότητάς του τρία χρόνια αργότερα.

Εκτοτε, γίνονται μόνο συμβολικές κινήσεις. Η πρόσκληση στους υιούς του Παπαδόπουλο και Μακαρέζου που έγινε πριν από ένα χρόνο και αποκαλύπτει σήμερα η «Κ» ήταν η τελευταία οργανωμένη προσπάθεια του Μιχαλολιάκου να ενισχύσει το κόμμα του επωφελούμενος της ευρύτερης ακροδεξιάς. Ο επιχειρηματίας που μεσολάβησε στην πρόταση πέρασε το υπόλοιπο της βραδιάς προσπαθώντας να τους πείσει για τις καλές προθέσεις των Χρυσαυγιτών και πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στη νομική και ηθική αποκατάσταση της δικτατορίας. Τους αποκάλυψε μάλιστα πως ο Μιχαλολιάκος σκόπευε να φτιάξει και μουσείο για να τιμήσει τον Παπαδόπουλο. Εν ολίγοις, επέμεινε πως δεν θα έπρεπε να χάσουν αυτή τη «μεγάλη ευκαιρία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ