Αρθρώσεις σε ρόλο μετεωρολόγου: Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός - iefimerida.gr

Αρθρώσεις σε ρόλο μετεωρολόγου: Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός από τους επιστήμονες ως... μετεωρολόγοι τουλάχιτον ως προς τις βροχές μπορουν να λειτουργήσουν και οι αρθρώσεις. Ολοι όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα ή ημικρανίες σίγουρα έχουν παρατηρήσει ότι λίγο πριν ξεσπάσει καταιγίδα τα συμπτώματα της ασθένειάς τους γίνονται ακόμη πιο έντονα.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες έρευνες με ακριβώς αυτό το αντικείμενο: Τη σχέση μεταξύ του πόνου στις αρθρώσεις με τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Οπως έγραφε το iatropedia.gr πριν αρκετό καιρό ο κύριος λόγος που προκαλούνται οι συγκεκριμένοι πόνοι είναι το ότι με την αλλαγή του καιρού αλλάζει ουσιαστικά και η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα. Μάλιστα, το φαινόμενο της ευαισθησίας αυτής στις αλλαγές του καιρού έχει και επιστημονική ονομασία. Ονομάζεται μετεωροαστάθεια.

Μελέτη του 2003 που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι ο πόνος στην τραυματισμένη άρθρωση αυξανόταν καθώς ανέβαινε και η θερμοκρασία. Αυτό πιθανό να οφειλόταν σε έναν αισθητήρα στο εσωτερικό του αυτιού που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης (του περιβάλλοντος).

Μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης το 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πόνος της αρθρίτιδας αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας..

Ομως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλύψει πως ακριβώς επιδρά ο καιρός στον οργανισμό. Το θεαματικό βέβαια είναι ότι τα συμπτώματα αρχίζουν μερικές ημέρες προτού αλλάξει ο καιρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ