Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ στη Γερμανία – Ολα δείχνουν Μεγάλο Συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες - iefimerida.gr

Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ στη Γερμανία – Ολα δείχνουν Μεγάλο Συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες

Απόλυτη κυρίαρχος η Μέρκελ στη Γερμανία – Ολα τα πιθανά σενάρια για κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θρίαμβο της Ανγκελα Μέρκελ εξελίχτηκαν οι εκλογές στη Γερμανία, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν ευρεία νίκη με ποσοστά ρεκόρ και φλερτάρουν ακόμη και με την αυτοδυναμία.

Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα exit polls έδειχναν εξέλιξη θρίλερ όχι τόσο για τον τελικό νικητή όσο για το ποιος θα πλαισιώσει τους Χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστά ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.

Το θρίλερ της αυτοδυναμίας, ωστόσο, αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, καθώς, όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση τα ποσοστά ΄του CDU θα είναι σε οριακό επίπεδο.

Τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδαος) έδιναν ποσοστό 41,7% στους Χριστιανοδημοκράτες και 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, το Die Linke στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Ανγκελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ

Ανγκελα Μέρκελ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας»

Μετά την ανακοίνωση των exit poll η γερμανίδα καγκελάριος φανερά ικανοποιημένη χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «σούπερ» και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της. Στις πρώτες δηλώσεις μετά τον εκλογικό της θρίαμβο, δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η ευημερία της Γερμανίας.

Σημειωτέον ότι η παράταξη της Ανγκελα Μέρκελ έσπασε όλα τα ρεκόρ καθώς ανέβασε περίπου 8,5% τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα από την εποχή του Χέλμουτ Κολ.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Περ Στάινμπρουκ, δήλωσε πως «η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στρατόπεδο της Μέρκελ».

Η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη γερμανική τηλεόραση, δήλωσε πως δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για έναν νέο «Μεγάλο Συνασπισμό».

Η Μέρκελ είπε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Το χρονικό του γερμανικού θρίλερ

Λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες και εμφανίστηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα είναι μακρά στη Γερμανία με τους Χριστιανοδημοκράτες στο 42% και το κόμμα του Περ Στάινμπρουκ.στο 26,5%

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν:

FDP (Φιλελεύθεροι) 4,5%

Πράσινοι 8%

Die Linke 8,5%

Εναλλακτική για τη Γερμανία 4,8%

Η πρόβλεψη του καναλιού ARD έδινε τα εξής αποτελέσματα:

CDU/CSU 42,1%

SPD 25,8%

FDP 4,7%

Linke (Αριστερά) 8,2%

Grüne (Πράσινοι) 8,1%

Piraten (Πειρατές) 2,3% -

AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία)4,9%

Περίπου μετά τις 10 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, το ARD στις εκτιμήσεις του έδινε μέχρι και αυτοδυναμία στο CDU με ποσοστό 42,5% κάτι που του εξσφάλιζε έως και 302 έδρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέγραφαν 26,5% και 182 ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωναν τα ακόλουθα ποσοστά:

Πράσινοι 8% και 57 έδρες

Die Linke 8% και 57 έδρες

FDP (Φιλελέυθεροι) 4,6% εκτός Βουλής

Εναλλακτική για τη Γερμανία 4,9%

Ολα δείχνουν «Μεγάλο Συνασπισμό»

Ουσιαστικά παρά την άνετη επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ η καθίζηση των Φιλελευθέρων του Φίλιπ Ρέσλερ που δεν μπαίνουν στη Βουλή, οδηγεί τον προηγούμενο συνασπισμό σε κατάρρευση.

Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το σενάριο ενός νέου «Μεγάλου Συνασπισμού» και που προέβλεπαν και οι αναλυτές εδώ και πολύ καιρό.

Αλλωστε και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ευθέως ότι η πρώτη της επιλογή θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας και θα ξεκινήσει συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά, ενδεχομένως και τους Πράσινους.

Το πιο ακραίο σενάριο είναι, σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία να αποφασίσει να κυβερνήσει μόνη. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, της θα έχει μια πολύ εύθραυστη κυβέρνηση, καθώς θα έχει το πολύ 302 έδρες. Την ίδια ώρα θα έχει μειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται ενισχυμένοι.

Βούλιαξε ο Ρέσλερ αγωνία για τους ευρωσκεπτικιστές

Ουσιαστικά ο μεγάλος ηττημένος των γερμανικών εκλογών είναι ο Φίλιπ Ρέσλερ και το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς βρίσκονται για πρώτη φορά της ιστορίας τους εκτός Βουλής και όλα δείχνουν ότι ο πρώην στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ θα παραιτηθεί από την προεδρία της παράταξης.

Από την άλλη πλευρά το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παράταξη που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων.

Αυτό,βέβαια, θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που καταφέρει να μπει στη Βουλή και με αυτό το ενδεχόμενο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Γερμανίδα καγκελάριο να ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική.

Σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ελλάδα

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν την Ανγκελα Μέρκελ πανίσχυρη στη γερμανική πολιτική σκηνή της χώρας κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί και ως επιδοκιμασία των χειρισμών της από τους ψηφοφόρους.

Το CDU έσπασε όλα τα ρεκόρ παρά το γεγονός ότι άσκησε τα προηγούμενα χρόνια πολύ σκληρή οικονομική πολιτική τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν θα διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα και πως την Ευρώπη περιμένει ακόμη μια μακρά περίοδος λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκτιμούν πως η καγκελάριος ενδέχεται να ασκήσει μια ελαφρώς διαφορετική πολιτική δεδομένου ότι δεν έχει πλέον ιδιαίτερη πίεση αφού λειτουργεί με ορίζοντα τετραετίας.

Η πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει τις ισορροπίες για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και την Ελλάδα, καθώς η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης παραμένει πανίσχυρη και δύσκολα θα επηρεαστεί από τους Περ Στάινμπρουκ και Ζίγμαρ Γκάμπριελ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τη χώρα μας , τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup του Νοέμβρη όπου και το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας θα έχει σταθεροποιηθεί και η αξιολόγηση της Τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ