Guardian: Η Αθήνα της Χρυσής Αυγής μοιάζει με την δημοκρατία της Βαϊμάρης - iefimerida.gr

Guardian: Η Αθήνα της Χρυσής Αυγής μοιάζει με την δημοκρατία της Βαϊμάρης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και την ολοένα και αυξανόμενη έξαρση του ρατσισμού στην Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμα του ο Guardian, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «Αθήνα της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να είναι κεφάλαιο στο βιβλίο του Κρίστοφερ Ισεργουντ για την δημοκρατία της Βαϊμάρης, ''Καληνύχτα Βερολίνο''».

Στο δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο «φασισμός είναι σε άνοδο στην Ελλάδα», καθώς με την οικονομική κρίση να πλήττει βάναυσα τη χώρα, η Χρυσή Αυγή, «ένα ακροδεξιό κόμμα του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται και βίαιες και ορισμένες φορές θανατηφόρες επιθέσεις σε μετανάστες», είναι τρίτη όπως υποστηρίζει.

«Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε εύκολα να είναι στο βιβλίο του Ισεργουντ», υποστηρίζει ο Guardian ο οποίος σχολιάζει το παρουσιαστικό των μελών της: «Αλήτικα χτυπήματα, μεγάλες κόκκινες σημαίες με μαύρες ''ελληνοποιημένες'' σβάστικες και παραστρατιωτικά ρούχα», ενώ υποστηρίζει πως για κόμμα το οποίο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό, «μοιάζουν πολύ με τους νεοναζί». Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα κατηγορεί το εθνικιστικό κόμμα πως χρησιμοποιεί ως «αποδιοπομπαίους τράγους» τους μετανάστες, ενώ γίνεται αναφορά και τις δράσεις «μόνο για Ελληνες» της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της εθνικής καθαρότητας.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές και παρομοιώσεις με την Γερμανία του 1930 και την αντί-ευρωπαϊκή πολιτική των Ναζί, με το δημοσίευμα να αναφέρεται στις κατηγορίες σε βάρος της Χρυσής Αυγής πως «συνεργάζεται με την αστυνομία, όπως ακριβώς οι Ναζί».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει μια βασική διαφορά με το βιβλίο του Ισεργουντ και την Γερμανία του 1930, καθώς μόνο η Χρυσή Αυγή είναι αντιδημοκρατικό και ακραίο κίνημα και όχι η Αριστερά, όπως τονίζεται με τον Guardian αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως είναι «ριζοσπαστικός και όχι εξτρεμιστικός», ενώ για την πολιτική κατάσταση και την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, σημειώνεται πως σε αντίθεση με την δημοκρατία της Βαϊμάρης μόνο το ΠΑΣΟΚ «είναι τελειωμένο» και όχι η Νέα Δημοκρατία η οποία παραμένει δημοφιλής στην κοινωνία.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε κρίση, ωστόσο διαφέρει αρκετά ακόμη από την δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο των Ναζί. «Ο Ισεργουντ έφυγε από το Βερολίνο επειδή οι Ναζί κατακτούσαν την εξουσία. Εάν βρισκόταν στην Αθήνα σήμερα δεν θα την αποχαιρετούσε ακόμη, για ένα διάστημα ακόμη τουλάχιστον», επισημαίνει ο Guardian.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ