Γιατί ανεβάζουμε φωτογραφίες φαγητών στο Instagram; - iefimerida.gr

Γιατί ανεβάζουμε φωτογραφίες φαγητών στο Instagram;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα δημοφιλή τάση στο Instagram αποτελεί η ανάρτηση εικόνων με φαγητά, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει το διαδίκτυο. Πού οφείλεται όμως αυτή η τάση και τι φανερώνουν οι φωτογραφίες αυτές για το χαρακτήρα του χρήστη;

Το φαγητό είναι παραδοσιακά μια κοινωνική εκδήλωση και μία εμπειρία που συσφίγγει τις σχέσεις των ανθρώπων. Οπως τις περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις έτσι και το φαγητό, που υποσυνείδητα αποτελεί μία ολόκληρη τελετουργία νιώθουμε την ανάγκη να το μοιραστούμε με τους φίλους μας, διαδικτυακούς και μη.

Μιλώντας στην Huffington Post, η δρ. Βάλερι Τέιλορ, επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξηγεί τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη πρακτική για τους χρήστες του Instagram που την εφαρμόζουν σχεδόν μετά μανίας: «Νομίζω ότι για μερικούς ανθρώπους δείχνει πόσο σημαντικό έχει γίνει το φαγητό στη σύγχρονη εποχή. Τα τρόφιμα αποκτούν μεγάλο ρόλο ξεπερνώντας το στάδιο της απλής βιολογικής ανάγκης.»

Ωστόσο, το φαγητό, πέρα από εκδήλωση κοινωνικών δεσμών, τροφοδοτεί την επιστήμη και την τέχνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν πειραματιστεί με ότι είναι δυνατόν, από την αλλαγή της μορφής σε ένα μόνο συστατικό μέχρι τη χημεία και τη γεύση του συνδυασμού πολλών συστατικών. Αναρωτηθείτε μόνο πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν σκεφτόμασταν το φαγητό μόνο ως «καύσιμο» για τον οργανισμό και τίποτα περισσότερο.

Οπως εξηγεί η δρ. Τέιλορ, συνήθως μοιραζόμαστε στα social media ότι είναι σημαντικό για εμάς και για αρκετούς ανθρώπους το φαγητό είναι πολύ πιο σημαντικό συχνά από οτιδήποτε άλλο κάνουν εκείνη τη στιγμή.

Σίγουρα το τι ανεβάζει κάποιος στο διαδίκτυο λέει πολλά για τον ίδιο και το χαρακτήρα του και παρά τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι ότι η τρέλα με τις φωτογραφίες φαγητού υποδηλώνει είτε τάσεις παχυσαρκίας είτε προβλήματα σίτισης, η δρ Τέιλορ εξηγεί ότι έτσι καλύπτουμε την υποσυνείδητη ανάγκη να μοιραζόμαστε το φαγητό μας, έστω και διαδικτυακά, ενώ εμπεριέχει και την ανάγκη του ατόμου για επιβράβευση από τον περίγυρο του, στην περίπτωση που το φαγητό το έφτιαξε ο ίδιος

Στη σύγχρονη εποχή, το φαγητό είναι μια κοινωνική εμπειρία και το να τρώμε μαζί ενισχύει τους δεσμούς και φέρνει χαρά. Ετσι, καταλήγει η ψυχολόγος, το να αναρτούμε φωτογραφίες φαγητών στο Instagram, όσο αξιοθρήνητο κι αν το θεωρούν μερικοί, είναι ένας τρόπος για να κοινοποιήσουμε αυτή την εμπειρία, οικοδομώντας, πιο δεμένες, ασφαλέστερες και υγιέστερες κοινωνίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ