Ευρέως χορηγούμενο χάπι κατά της ελονοσίας φέρεται να ευθύνεται για σειρά από αυτοκτονίες [βίντεο]

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που χρήζουν περαιτέρω έρευνας, σύμφωνα με τις οποίες το φάρμακο Lariam», το οποίο χορηγείται σε στρατιώτες και ταξιδιώτες σε τροπικά μέρη υπό μορφή χαπιού κατά της ελονοσίας, «συνδέεται με έντονα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, αυξάνοντας τον κίνδυνο των αυτοκτονιών. Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης τη σύνδεση του φαρμάκου με ακόμη πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως τα ψυχωσικά επεισόδια, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε αιφνίδια εκδηλούμενες αυτοκτονικές τάσεις».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα της Ιρλανδικής κρατικής τηλεόρασης με αντικείμενο το φάρμακο Lariam, το οποίο χρησιμοποιείται (και στη χώρα μας) ως αντιελονοσιακό, έπειτα από μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών ο οποίος σημειώθηκε στις τάξεις του Ιρλανδικού στρατού, όπου χρησιμοποιείται ευρέως το φάρμακο.

Συνεπεία τούτου και έπειτα από σχετικές προκαταρκτικές έρευνες, δύο από τις μεγαλύτερες αρμόδιες αρχές στον κόσμο διέταξαν επείγουσα περαιτέρω έρευνα πάνω στη φαρμακευτική ουσία και τη δράση της, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σύνδεσή του με τα περιστατικά των αυτοκτονιών.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από ρεπορταζιακή έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι από ένα σύνολο 28 περιπτώσεων αυτοκτονιών στρατιωτών στους οποίους είχε χορηγηθεί το Lariam κατά τις επιχειρήσεις τους σε χώρες του εξωτερικού, οι 11 είχαν λάβει το εν λόγω φάρμακο.

Τα στοιχεία που προέκυψαν παρέχουν ισχυρές ενδείξεις αιτιακής σύνδεσης του φαρμάκου με το βαθμό εκθεσιμότητας στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοκτονικών τάσεων.

Στο ρεπορτάζ γιατροί χαρακτηρίζουν το φάρμακο «χάπι του τρόμου», ενώ αναφέρεται πως ο στρατός των ΗΠΑ έχει σταματήσει πλέον να το χρησιμοποιεί, έχοντας μάλιστα διατάξει πλήρη έρευνα επί του φαρμάκου και των νευρολογικών παρενεργειών του.

Παρακολουθήστε τα σχετικά βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ