Επίθεση Βενιζέλου κατά ΝΔ, ΔΗΜΑΡ – Αγωνία στο ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΜΑΡ προέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Αν και συνεδρίαση της επιτροπής ξεκίνησε με ηχηρές απουσίες και δίχως τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος δεν πτοήθηκε καθόλου,

Πρόβα τζενεράλε για τη Δευτέρα

Η παρουσία τού Ευάγγελου Βενιζέλου και οι δηλώσεις που έκανε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά αποτελούν προοίμιο της στάσης που σκοπεύει να κρατήσει στην τρικομματική συνεδρίαση της κυβέρνησης, που έχει ως θέμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Οπως φάνηκε ξεκάθαρα, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να περάσει τα μηνύματα που ήθελε, εν όψει της σύσκεψης της Δευτέρας. Μια σύσκεψη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση, αφού ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να πάει για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. «Η συνάντηση έχει στην πραγματικότητα ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης», είπε ο ίδιος

Δευτερολογία-φωτιά με πολλά μηνύματα

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη δευτερολογία του, μίλησε για τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλε η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Εκτός των μηνυμάτων που είχαν αποστολέα την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «στείλαμε επίσης μηνύματα απευθυνόμενα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στους κυβερνητικούς μας εταίρους: τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και θα τους παρακαλούσα να τα προσέξουν τα μηνύματα αυτά. Θα ήταν τραγικό λάθος να υποτιμήσει κανείς τα μηνύματα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ».

«Ο πανίσχυρος πρωθυπουργός, ο συμπαθής εταίρος και το θύμα»

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε την ομιλία του πιο επιθετικά, τονίζοντας πως «στείλαμε μηνύματα και σε αυτούς οι οποίοι παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή ή παίζουν επικίνδυνα μυωπικά επικοινωνιακά παιχνίδια με τις εσωτερικές ισορροπίες στην Κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο αφελές στερεότυπο: του πανίσχυρου πρωθυπουργού που 'καθαρίζει' τα πάντα στο πέρασμά του, διότι όλα ήταν 'χάλια' μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής και τώρα η χώρα πορεύεται στο δρόμο του Μνημονίου που είχαν καταγγείλει προηγουμένως. Μετά υπάρχει ο συμπαθής εταίρος, ο οποίος απολάβει μιας γενικής ασυλίας γιατί προσφέρει το πρόσχημα της αριστερής, υποτίθεται, συμμετοχής και μετά είναι το ιστορικό 'θύμα', που κουβαλάει όλο το βάρος της χώρας στους ώμους του».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για άδικο, αφελές και επικίνδυνο στερεότυπο που «τροφοδοτείται από πολιτικά κέντρα και αναπαράγεται με μανία από επικοινωνιακά κέντρα».

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «εμείς ενδιαφερόμαστε να πετύχει η κυβέρνηση γιατί θέλουμε να πετύχει η χώρα».

Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

«Μηνύματα έστειλε η ΚΠΕ και στο εσωτερικό της παράταξης, στην ευρεία της έννοια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ότι «θέσαμε τα ακραία όρια των προσωπικών συμπεριφορών», πρόσθεσε ότι ο παραγοντισμός δυστυχώς ενθαρρύνεται από το δημόσιο βίο, αλλά είναι κατανοητός και υπογράμμισε όμως ότι ο τυχοδιωκτισμός δεν συγχωρείται με τίποτα. Επικρίνοντας τη στάση πολλών πρώην αλλά και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μήνυμα της ΚΠΕ προς αυτούς είναι «τέρμα στις πόζες, όχι άλλες πόζες».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια προσωπική αναφορά, λέγοντας ότι το 2007 το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είχε διασπαστεί αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε τη δύναμή του και ανέδειξε πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει εαυτόν και να εμφανιστεί εκ των υστέρων να δώσει λύση στην κρίση που θα ανέκυπτε μετά τη διάσπαση, αλλά δεν επέλεξε κάτι τέτοιο. Τόνισε δε ότι δεν βλάπτει λίγος σεβασμός προς τα ιστορικά συμβάντα.

Τα πυρά ξεκίνησαν νωρίς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την αρχική του ομιλία, έβαλε κατά πάντων. Κατά της Νέας Δημοκρατίας που «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι δική της, μονοκομματική» κατά της ΔΗΜΑΡ που «αποφεύγει τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων», κατά του ΣΥΡΙΖΑ που «κρύβεται πίσω από το πέπλο ανεύθυνης δημαγωγίας της αντιμνημονιακής τυφλότητας» και τέλος κατά πρώην ή νυν μελών του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου» είπε ο κ. Βενιζέλος φωτογραφίζοντας και τον απόντα Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επίσης, έκανε λόγο για «αλεξιπτωτιστές και τυχοδιώκτες που υπήρχαν στο κόμμα και τώρα χειροκροτούν τα αντίπαλα κόμματα. Oφείλουν να σέβονται την παράταξη που τους ανέδειξε αν και σέβομαι πως κάποιοι δυσαρεστήθηκαν που δεν είναι υπουργοί, αλλά δεν σέβομαι τον παραγοντισμό και τον τυχοδιωκτισμό. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει προσωπική ατζέντα. Ή κάποιος συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ ή όχι. Εχουμε χάσει την αίσθηση των ρόλων και των μεγεθών».

Η αγωνία των στελεχών

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, αναφορικά με την ανάκαμψη του κόμματος, καθώς και με τη στάση που πρέπει να διατηρεί το κόμμα με τους κυβερνητικούς του εταίρους στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης – και ιδιαίτερα απέναντι στη ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, ο Μίμης Ανδρουλάκης σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ, τώρα όσο ποτέ, πρέπει να δείξει το ανάστημά του μέσα από το πιο δίκαιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα σχέδιο σαφές που θα δίνει προοπτική για την Ελλάδα στη μετα-μνημονιακή εποχή». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για να αποκτήσει το κόμμα ξανά τη χαμένη δυναμική του πρέπει «να δουλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή και με νέο τρόπο στο τρίπτυχο ιδέες-θέσεις-προτάσεις, ώστε να απαντήσουμε καθαρά ποιοι είμαστε, πού πάμε και γιατί είμαστε χρήσιμοι για την πατρίδα».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι πολλοί εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ «από εμάς τους ίδιους», καθώς και ότι τα στελέχη του κόμματος πρέπει να υπερασπιστούν την ιστορία του. Επιπλέον, ζήτησε να γίνει σαφής η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται νέα προγραμματική συμφωνία.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι δίνεται η εντύπωση μιας «επέλασης του κράτους της δεξιάς», σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οριοθετήσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η «συνταγή» που ακολουθείται είναι λανθασμένη, ότι μετατρέπεται η χώρα σε «αποικία αέναου χρέους» και ότι χρειάζεται αλλαγή της «συνταγής λιτότητας».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης εκτίμησε πως το κόμμα βρίσκεται στο «χειρότερο σημείο» από την ίδρυσή του. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να πάει σε μια κεντροαριστερή κατεύθυνση» να επικαιροποιήσει τη φυσιογνωμία του και «όχι να την απεμπολήσουμε στο όνομα μιας αναγκαίας παρέκκλισης. Να μην επιτρέψουμε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μέσα από το χωνευτήρι του Σαμαρά», είπε, υποστηρίζοντας ότι όποια αντιπαράθεση εκδηλώνει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στη δεξιά «τείνει να είναι ολίγων εικοσιτετραώρων και μετά τα παίρνουμε πίσω».

Η Κατερίνα Μπατζελή τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7%, ενώ ο Παντελής Οικονόμου μίλησε για φαινόμενα πολιτικής διάλυσης του κόμματος. Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να καταθέσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει Ιφιγένεια της Μεταπολίτευσης», είπε ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ αιχμές προς τη ΔΗΜΑΡ άφησε η Ασπα Παπαηλιού, λέγοντας ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «δεν είναι στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ενώ ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να μην είναι «ουρά της ΝΔ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ