Ερχεται νέο κύμα τυφώνων στις ΗΠΑ - Ποιες περιοχές απειλούνται - iefimerida.gr

Ερχεται νέο κύμα τυφώνων στις ΗΠΑ - Ποιες περιοχές απειλούνται

Ερχεται νέο κύμα τυφώνων στις ΗΠΑ - Ποιες περιοχές απειλούνται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το καταστροφικό χτύπημα του τυφώνα Σάντι τον Οκτώβριο του 2012, οι κάτοικοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή φοβούμενοι μία νέα φονική επέλαση και προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες καταιγίδες που είναι πιθανό να χτυπήσουν μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με το Huffington Post, η διεθνής ομάδα μετεωρολόγων και ερευνητών του AccuWeather.com, προβλέπει 16 τροπικές καταιγίδες, 8 τυφώνες και 4 μεγάλους τυφώνες στην περιοχή του Ατλαντικού μέσα στο 2013. Από αυτές τις θεομηνίες, οι τρεις αναμένεται να χτυπήσουν ξανά τις ΗΠΑ μέσα στο χρόνο.

Οπως υποστηρίζουν οι μετεωρολόγοι, τα ζεστά ρεύματα που ρέουν στον Ατλαντικό και την Καραϊβική σε συνδυασμό με τη διάτμηση του ανέμου, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες από 12 καταιγίδες (12 είναι ο φυσιολογικός αριθμός τροπικών καταιγίδων σε ένα έτος). Επιπλέον, οι καταιγίδες του 2013 είναι πιθανό να είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές του 2012.

Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική συχνά λειτουργεί ανασταλτικά στις τροπικές καταιγίδες, ωστόσο φέτος η μεταφορά σκόνης θα είναι λιγότερο συχνή, επιτρέποντας καταιγίδες με ισχύ κατηγορίας 2 ή και μεγαλύτερη.

Η σεζόν των τροπικών καταιγίδων του Ατλαντικού ξεκινάει επίσημα την 1η Ιουνίου, ωστόσο είναι πιθανό φέτος η περίοδος των τυφώνων να κρατήσει περισσότερο απ' ό,τι συνήθως.

Ο Νταν Κοτλόβσκι, μετεωρολόγος του AccuWeather.com εξηγεί ότι οι περσινές ισχυρές καταιγίδες ήταν μία «καιρική ανωμαλία», ωστόσο υποστηρίζει ότι φέτος η περίοδος των τυφώνων θα κινηθεί ομαλά. Παρ' όλα αυτά οι μεγαλύτερες ανησυχίες για χτύπημα τυφώνα τη φετινή σεζόν εστιάζονται στον Κόλπο του Μεξικού, στη Φλόριντα και στις ανατολικές ακτές.

«Η Φλόριντα κινδυνεύει εδώ και καιρό από άμεσο χτύπημα τυφώνα» εξηγεί ο Κοτλόβσκι. «Αν και έχει επηρεαστεί από τις τροπικές καταιγίδες τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει υποστεί τελευταία κανένα άμεσο χτύπημα, από τον τυφώνα Βίλμα το 2005».

Οσο για τις ανατολικές ακτές η ανησυχία είναι επίσης μεγάλη αφού η περιοχή ακόμα μετράει τις πληγές της από το χτύπημα του τυφώνα Σάντι τον Οκτώβριο του 2012.

«Θα ήταν πολύ δύσκολο μια καταιγίδα να χτυπήσει ακριβώς εκεί που χτύπησει ο Σάντι» εξηγεί ο Κοτλόβσκι. «Ωστόσο οι επιπτώσεις, όπως το κύμα θύελλας, οι ισχυροί άνεμοι και η δυνατή βροχή είναι πιθανό να επηρεάσουν περιοχές που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την καταιγίδα».

Οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Σάντι παραμένουν ευάλωτες σε ένα μελλοντικό ισχυρό κύμα θύελλας αφού έχουν ισοπεδωθεί οι αμμόλοφοι που βρίσκονταν κατά μήκος των ακτών και προστάτευαν την περιοχή από πλημμύρες.

Συνολικά, ωστόσο, οι ακριβείς περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα αυτή τη σεζόν και η σοβαρότητα των επιπτώσεων των τυφώνων σε αυτές, παραμένουν ασαφείς.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί στην αρχή της σεζόν» επισημαίνει ο Κοτλόβσκι. «Οταν θα αρχίσει η σεζόν των καταιγίδων και δούμε την εξέλιξη θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ