Στα σκαριά συνεργασία SPD και Πρασίνων – Πιέζεται η Μέρκελ - iefimerida.gr

Στα σκαριά συνεργασία SPD και Πρασίνων – Πιέζεται η Μέρκελ

Στα σκαριά συνεργασία SPD και Πρασίνων – Πιέζεται η Μέρκελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την «καυτή ανάσα» της αντιπολίτευσης φαίνεται πως νιώθει σιγά σιγά η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οδεύουμε προς την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή κάμψη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και το νέο «χτύπημα» να έρχεται από τους Πράσινους οι οποίοι δεν αποκλείουν συνεργασία με το SPD.

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση από το εξωτερικό όπου οι φωνές εναντίον της πληθαίνουν, ενώ και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ασκείται έντονη κριτική, ενώ οι Financial Times με άρθρο τους την Πέμπτη εκτιμούσαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχει αυτοδυναμία, κάτι που ίσως την αναγκάσει να συμμαχήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Ωστόσο, τα νέα «κακά μαντάτα» έρχονται από τις δηλώσεις των Πρασίνων οι οποίοι τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας συμμαχίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με στόχο να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου απέναντι στον συντηρητικό, φιλελεύθερο συνασπισμό της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Αγωνιζόμαστε για ισχυρούς Πράσινους στις εκλογές ώστε να σχηματίσουμε έναν κοκκινοπράσινο κυβερνητικό συνασπισμό», δήλωσε ο ένας από τους δύο υποψηφίους του κόμματος, ο Γιούργκεν Τρίτιν, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, αποδοκιμάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αμφιβολίες που εκφράζουν πολλοί υποστηρικτές του για την «αδυναμία» που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις το SPD. Ο «παραδοσιακός σύμμαχος» των Πρασίνων πιστώνεται με ποσοστό 23%-26% έναντι 42% των Χριστιανοδημοκρατών.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο τα δύο κόμματα (SPD και Πράσινοι) να συγκεντρώσουν μαζί μεγαλύτερο ποσοστό από τη Μέρκελ την ώρα που ο εταίρος της καγκελαρίου, Φίλιπ Ρέσλερ, και οι Φιλελεύθεροί του πασχίζουν να βρεθούν εντός Βουλής.

Στις εναρκτήριες ομιλίες τους, τόσο ο Τρίτιν όσο και η Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, η δεύτερη επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων, δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν από κοινού με την αριστερά για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, με τη θεσμοθέτηση κυρίως ενός κατώτερου μισθού στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι, που στις δημοσκοπήσεις λαμβάνουν ποσοστό περίπου 15%, σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν και πάλι τη στήριξή τους προς το SPD αύριο, όταν θα υποδεχτούν στο συνέδριό τους, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γκάμπριελ θα εκφωνήσει ομιλία, ανταποδίδοντας την παρουσία της Κλαούντια Ροτ, της συμπροέδρου των Πρασίνων, στο συνέδριο του SPD στο Αουγκσμπουργκ, στις 14 Απριλίου.

Παρά τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του κόμματος πάντως, οι ψηφοφόροι των Πρασίνων εκφράζουν σκεπτικισμό όσον αφορά τις πιθανότητες νίκης του SPD στις εκλογές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα: μόνο το 31% από αυτούς βλέπει θετικά μια συμμαχία αποκλειστικά με τους Σοσιαλδημοκράτες, το ποσοστό των οποίων παραμένει χαμηλό εξαιτίας κυρίως της αντιδημοτικότητας του υποψηφίου τους για την καγκελαρία, του Πέερ Στάινμπρουκ.

Για πολλούς εξάλλου δεν είναι πλέον ταμπού η πιθανότητα σύναψης συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ιδίως αφότου η Μέρκελ ανακοίνωσε το 2011 τη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια, μετά την καταστροφή που προκλήθηκε στις αρχές του έτους στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Πτώση δύο μονάδων για τη Μέρκελ - ανεβαίνει το κόμμα του μάρκου

Εν τω μεταξύ, πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων για τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) καταγράφει νέα δημοσκόπηση, η οποία φέρει τον κυβερνητικό συνασπισμό να απέχει πολύ από την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το νεοσύστατο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στο 3%.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε ο Ομιλος Εκλογικών Ερευνών του Μάνχαϊμ για λογαριασμό του δεύτερου κρατικού καναλιού ZDF, το CDU συγκεντρώνει ποσοστό 40%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) μένουν κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (5%), με 4%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 28%, με τους Πράσινους και την Αριστερά σταθερούς στο 14% και στο 6% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ