Φάκελος Πανελλαδικές: Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους των υποψηφίων - iefimerida.gr

Φάκελος Πανελλαδικές: Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους των υποψηφίων

Φάκελος Πανελλήνιες: Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους των υποψηφίων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των πανελλαδικών, το «τέρας» του άγχους μεγαλώνει και καταλαμβάνει τους υποψηφίους. Πώς μπορούν οι μαθητές να το διαχειρισθούν και να μη λειτουργήσει σε βάρος της μελέτης και τι πρέπει να κάνουν γονείς και καθηγητές για να μην το ενισχύσουν;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δίνει η ψυχολόγος Φωστηρία Αμανατίδου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σημάδια του άγχους

«Ο πονοκέφαλος, ο ιδρώτας, το σφίξιμο στο στομάχι, το πλάκωμα στο στήθος είναι τα σωματικά 'σημάδια' του άγχους. Στη συμπεριφορά του αγχωμένου μαθητή μπορούμε να διακρίνουμε ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα ή τάση προς απομόνωση. Επίσης, ο αγχωμένος μαθητής διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις όπως: 'δεν θα τα καταφέρω', 'δεν αξίζω', 'είμαι άχρηστος'» εξηγεί η κυρία Αμανατίδου.

Πώς μπορεί να διαχειρισθεί το άγχος του ο μαθητής

Το πώς θα διαχειριστεί ο μαθητής το άγχος που τον διακατέχει πριν από τις εξετάσεις σχετίζεται με το πόσο καλά είναι οργανωμένος και με το αν η απόφαση να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο είναι δική του ή των γονιών του.

«Αν ο μαθητής που ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο το κάνει από δική του επιλογή, τότε έχει να αποδείξει μόνο στον εαυτό του ότι αξίζει. Αν όμως η απόφαση δεν είναι δική του αλλά των γονιών του, έχει ένα επιπλέον παράγοντα άγχους γιατί θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους» λέει η κυρία Αμανατίδου.

Tips για να γίνει πιο αποδοτική η μελέτη

Για να είναι πιο αποδοτική η μελέτη, η ψυχολόγος συνιστά στους μαθητές να διαβάζουν σε έναν οργανωμένο χώρο. Στο χώρο της μελέτης δεν πρέπει να υπάρχουν πράγματα που αποσπούν την προσοχή του μαθητή, όπως π.χ. ο υπολογιστής που θα τον παρασύρει να αφήσει το διάβασμα και να μπει στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την κυρία Αμαντίδου, ο χώρος της μελέτης πρέπει να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ κρύος και να επικρατεί ησυχία.

«Ολα αυτά δεν είναι απόλυτα, γιατί π.χ. μπορεί ένας μαθητής να διαβάζει καλύτερα σε ένα ήσυχο περιβάλλον κι ένας άλλος να διαβάζει καλύτερα όταν υπάρχει μουσική. Θα πρέπει ο καθένας να βρει τι είναι αυτό που τον βολεύει καλύτερα. Επίσης, οι γονείς να μην επιβάλλουν αυτό το οποίο οι ίδιοι θέλουν ή που βολεύει τους ίδιους ή που οι ίδιοι θεωρούν σωστό για το διάβασμα. Πρέπει να αφήσουν τον μαθητή να επιλέξει αυτό που τον βολεύει καλύτερα. Ο μαθητής που διαβάζει θα πρέπει να κάνει διαλείμματα και να χαλαρώνει. Να διαβάσει αρχίζοντας από τα εύκολα και συνεχίζοντας με τα δύσκολα. Να υπογραμμίζει και να κρατάει σημειώσεις, να μοιράζεται τους προβληματισμούς και τις απορίες του με τους συμμαθητές του και όταν δεν καταλαβαίνει κάτι, να ρωτάει τους καθηγητές του» συνεχίζει η ψυχολόγος.

Η απορρύθμιση της αναπνοής είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του άγχους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Γι' αυτό, οι μαθητές θα πρέπει να ασκηθούν από πριν στη διαφραγματική αναπνοή και να εφαρμόζουν αυτή την τεχνική στη διάρκεια των εξετάσεων.

«Το άγχος στη διάρκεια των εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πανικό. Για να το αποφύγει κανείς θα πρέπει να ασκηθεί στη διαφραγματική αναπνοή. Επίσης, στη διάρκεια των εξετάσεων ο μαθητής καλό είναι αρχίζει από τα δύσκολα θέματα και μετά να καταπιάνεται με τα εύκολα. Θα πρέπει ακόμη να ζητάει εξ αρχής διευκρινήσεις για τις όποιες απορίες έχει. Τέλος, όταν γράφει, να κάνει διαλείμματα 1-2 λεπτών για να ξεκουραστεί» προσθέτει η κυρία Αμανατίδου.

Τι πρέπει να κάνουν γονείς και καθηγητές

Συνιστά δε σε γονείς και εκπαιδευτικούς να μη δημιουργούν στους μαθητές την εντύπωση ότι θα έρθει «το τέλος του κόσμου» και ότι θα είναι «άχρηστοι» αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους και δεν γράψουν άριστα. Οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να επιλέξουν μόνα τους και όχι να θέλουν τα δικά τους όνειρα να τα εκπληρώσουν τα παιδιά. Να μην τα ωθούν σε βαθμοθηρία, γιατί αυτός που θα τα καταφέρει καλύτερα δεν είναι αυτός που παίρνει το μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα. Να ακούνε το παιδί τους χωρίς να το κρίνουν και να το αξιολογούν. Τέλος, η κυρία Αμανατίδου, συνιστά στους εκπαιδευτικούς να μην εστιάζουν στους άριστους μαθητές, αλλά να ενισχύουν και να ενθαρρύνουν τους μέτριους ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ