Ο Δένδιας ζήτησε από την Μπέρμποκ να μην παραδώσει η Γερμανία υποβρύχια στην Τουρκία -Έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων - iefimerida.gr

Ο Δένδιας ζήτησε από την Μπέρμποκ να μην παραδώσει η Γερμανία υποβρύχια στην Τουρκία -Έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων

Η Γερμανίδα ΥΠΕΧ Αναλένα Μπέρμποκ με τον Νίκο Δένδια
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, με τον Νίκο Δένδια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και των εξαγωγών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι» και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την κυρία Μπέρμποκ για την επίσκεψή της στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και στα κρατητήρια της Κομαντατούρ, «δύο μνημεία που συμβολίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, αλλά και της ανθρωπότητας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης, και μάλιστα από τη γενιά σου, η οποία ουδεμία σχέση έχει με ό,τι έγινε, αλλά θα θέλαμε η ανάληψη να είναι ισόρροπη», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Υπενθύμισε δε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του έχει αποσταλεί ελληνική διπλωματική νότα προς τη γερμανική πλευρά.

«Η ρύθμισή του, που είναι κυρίως ένα θέμα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», υπογράμμισε.

Το ζήτημα των υποβρυχίων

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία, και κυρίως των υποβρυχίων τύπου 214, θέμα το οποίο έχει θέσει και ο πρωθυπουργός στον Γερμανό καγκελάριο.

Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον της Ελλάδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους ΕΕ, της Κύπρου. Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

«Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ως πυξίδα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε. «Είμαστε Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη».

Όσον αφορά την Ουκρανία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα τηρεί μια θέση αρχής υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. «Η θέση μας στην Ουκρανία δεν είναι μια ad hoc θέση, αλλά πηγάζει από τις αρχές μας. Το παράδειγμα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να πετύχει. Αν πετύχει, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα μιας αντίληψης αναθεωρητισμού».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι, «παρά το μεγάλο κόστος, εφαρμόζουμε απολύτως όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», και πρόσθεσε πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην απόδοση δικαιοσύνης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως ανέφερε, πρόκειται να τα συζητήσει και αργότερα σήμερα με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι εντός ολίγων ωρών.

Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα, όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα, κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία, σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δεν λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Σημείωσε δε πως η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απάνθρωπο πόλεμο. Ο Πούτιν θα πρέπει κάθε μέρα να γνωρίζει ότι η αντίστασή μας θα είναι αμείωτη» επισήμανε, και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκαρνία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υπερασπιζόμαστε εμείς οι ίδιοι το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής, την ελευθερία μας, τις βασικές αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπερασπιζόμαστε και το γεγονός τα μικρά κράτη να μπορούν να κοιμούνται ήσυχα και να μην ανησυχούν ότι ανά πάσα στιγμή ένας ισχυρότερος γείτονας, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να τα πλήξει».

Επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων, ανέφερε: 

«Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερο. Και μάθαμε περισσότερα για τα τραύματα. Μια βαθιά τομή μεταξύ των χωρών μας είναι η ναζιστική εποχή. Η Γερμανία φέρει για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μια οδυνηρή ενοχή. Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ελλάδα δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε καθαρή βάση και μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο.

Για εμένα σημαντική είναι η δική μας ευθύνη, να τη γνωρίζουμε και να μην έχει τέλος. Και, μάλιστα, αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος. Εγώ ανήκω σε σε διαφορετική γενιά και χθες, όταν απομακρυνόμουν από το μνημείο, συνάντησα μία κυρία και μου είπε ότι τότε ήταν βρέφος 6 μηνών και οι γονείς της την έκρυψαν και ήταν χαρούμενη που μίλησε μαζί μου. Αυτό είναι σημαντικό να το δούμε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γιατί η συμφιλίωση δεν είναι αυτονόητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως νέα κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την Ιστορία, να χτίσουμε βάσεις και να λάβουμε μέτρα προς όφελος των ανθρώπων, ακόμα και όταν έχουμε διαφορετική νομική άποψη.

Θα μπορούσαμε να παρέχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους βρίσκονται εν ζωή ή να κάνουμε προγράμματα για τους νεότερους.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για επενδύσεις για το μέλλον στα χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντική η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα. Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική για εμάς, για να γνωρίσουμε τα θέματα. Επιδιώκουμε ειλικρινή συζήτηση, γνωρίζοντας ότι δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που ζητάτε και τα όσα διεπράχθησαν».

H συνάντηση Μπέρμποκ-Μητσοτάκη

Νωρίτερα, η Αναλένα Μπέρμποκ είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση μιας ώρας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία, έναντι αποζημίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για τη στήριξη του Κιέβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ