WSJ: O Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - iefimerida.gr

WSJ: O Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ, Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό / Φωτογραφία αρχείου: Ukrainian Presidential Press Office via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες τη Δευτέρα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή «θεωρεί ότι νικάει».

Όπως αποκαλύπτει η The Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης, τη δήλωση αυτή έκανε ο Τραμπ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η παραδοχή αυτή ήταν αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν εδώ και καιρό για τον Πούτιν, αλλά το άκουσαν για πρώτη φορά από τον Τραμπ», ο οποίος είχε εκτιμήσει συχνά δημοσίως ότι κατά τη γνώμη του ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί ειλικρινά την ειρήνη.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και παρέπεμψε στην ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα σχετικά με τη συνομιλία του με τον Πούτιν. «Ο τόνος και το πνεύμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα», είπε.

Μολονότι ο Τραμπ φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για ειρήνη, αυτό δεν τον έχει ωθήσει να κάνει αυτό που οι Ευρωπαίοι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν υποστηρίξει ότι πρέπει να κάνει: να κλιμακώσει δηλαδή την πίεση στη Ρωσία.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Στο δημοσίευμα της WSJ αντέδρασε και η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος έρχεται σε αντίθεση με όσα γνωρίζει η Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γνωρίζουμε τι δήλωσε ο Τραμπ στον Πούτιν. Δεν γνωρίζουμε τι δήλωσε ο Τραμπ στους Ευρωπαίους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία. Γνωρίζουμε την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Αυτό που γνωρίζουμε έρχεται σε αντίθεση με ό,τι γράφτηκε στο άρθρο που αναφέρατε», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ επιμένει να απορρίπτει νέες κυρώσεις στη Ρωσία του Πούτιν

Ο Τραμπ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Ευρωπαίους ηγέτες την Κυριακή, πριν από τη δίωρη συνομιλία του με τον Πούτιν. «Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις εάν ο Πούτιν αρνούνταν την κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

«Μέχρι τη Δευτέρα είχε αλλάξει ξανά τη θέση του. Δεν ήταν έτοιμος να το κάνει. Αντ' αυτού, ο Τραμπ είπε ότι ήθελε να επαναληφθούν γρήγορα οι συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Βατικανό», αναφέρει το δημοσίευμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας του Τραμπ με τον Ζελένσκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν το αποκορύφωμα μιας ευρωπαϊκής διπλωματικής εκστρατείας, που είχε ξεκινήσει περίπου δέκα μέρες νωρίτερα και είχε στόχο να αναγκάσει τον Τραμπ να ασκήσει πίεση στον Πούτιν.

Μολονότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τουλάχιστον κρίθηκε επιτυχής, αφού κατέστησε σαφές και στον Τραμπ ότι ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος να σταματήσει σε αυτό το στάδιο τον πόλεμο. Κι όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, στους Ευρωπαίους εναπόκειται πλέον το βάρος της στήριξης στην Ουκρανία, αφού δεν αναμένεται διακοπή των αμερικανικών εξαγωγών όπλων εφόσον τις χρηματοδοτούν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι.

Πιθανή νέα συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στα μέσα Ιουνίου στο Βατικανό

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η WSJ, μια νέα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Βατικανό στα μέσα Ιουνίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη νέα συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης αμερικανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών και υπηρεσιακό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάρκο Ρούμπιο και τον απεσταλμένο του Τραμπ για το Ουκρανικό, Κιθ Κέλογκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ