Αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον μικρού λεωφορείου, οδηγώντας στο θάνατο 9 άτομα.
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς στο λεωφορείο ήταν ηλικιωμένες γυναίκες που είχαν εκκενώσει την πόλη Μπιλοπίλια.

Η επίθεση, το πρωί του Σαββάτου, έγινε μόλις λίγες ώρες αφότου οι πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας από το 2022 διακοπήκαν χωρίς αποτέλεσμα μετά από 2 ώρες.
Το σημερινό αιματοκύλισμα ήρθε ως μια έντονη υπενθύμιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, την ώρα που οι Ρώσοι αξιωματούχοι έθεσαν το Σάββατο ακόμη περισσότερους όρους προτού μπορέσουν να διεξαχθούν νέες συνομιλίες - συμπεριλαμβανομένης της προβολής μιας προφανής ένστασης σχετικά με το αν θα δεχτεί τον Ουκρανό πρόεδρο ως υπογράφοντα σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.
Ζελένσκι: Πρέπει να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία
«Όλοι οι νεκροί ήταν άμαχοι», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ. »Και οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μην έχουν καταλάβει τι είδους όχημα στόχευαν. Αυτή ήταν μια σκόπιμη δολοφονία αμάχων. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν οι δολοφονίες», πρόσθεσε. «Χωρίς αυστηρότερες κυρώσεις, χωρίς ισχυρότερη πίεση, η Ρωσία δεν θα επιδιώξει πραγματική διπλωματία».
«Θα επιβάλω κυρώσεις» λέει ο Τραμπ, αν «δεν επιτευχθεί συμφωνία»
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Ντόναλντ Τραμπ πιέστηκε για το τι θα ήταν διατεθειμένος να κάνει για να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια συμφωνία.
Αφού αρχικά προσπάθησε να ξεφύγει από το θέμα, απάντησε τελικά ότι θα χρησιμοποιήσει μοχλό πίεσης στη Ρωσία «αν δεν πρόκειται να έχουμε συμφωνία».
«Θα δούμε τι θα συμβεί – αυτό θα είναι συντριπτικό για τη Ρωσία» πρόσθεσε. «Κανείς δεν χρησιμοποιεί μοχλό άσκησης πίεσης καλύτερα από εμένα» τόνισε.
Όσο για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο πωλητή στον κόσμο» - μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς
ποιος είναι το εμπόδιο για την ειρήνη,
ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είχε
«μια πραγματικά σκληρή συνάντηση» με
τον Ζελένσκι, «επειδή δεν μου άρεσαν
αυτά που είπε» προσθέτοντας: «πάντα
έλεγα ότι δεν έχει τα χαρτιά».
Οι όροι που έθεσε η Ρωσία στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη
Η σημερινή επίθεση σημειώθηκε εν μέσω ισχυρισμών πως οι Ρώσοι διαπραγματευτές στην Τουρκία απαίτησαν να αποσυρθούν οι ουκρανικές δυνάμεις από πέντε περιοχές της χώρας ως προϋπόθεση για τον τερματισμό των μαχών, μεταξύ άλλων και από εδάφη που δεν έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο δήλωση του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια περιοχή συγκέντρωσης ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή Sumy.
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου η Ρωσία και η Ουκρανία ολοκλήρωσαν τις πρώτες άμεσες συνομιλίες τους μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων, αλλά όχι σε κατάπαυση του πυρός, λέγοντας αντίθετα ότι θα δεσμευτούν να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία.
Μετά τις συνομιλίες, το Κίεβο δήλωσε ότι επιδιώκει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» για την παύση της σύγκρουσης, η οποία έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις της Ουκρανίας και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Όμως η Μόσχα έχει αποκρούσει σταθερά αυτές τις εκκλήσεις και η μόνη συγκεκριμένη συμφωνία φάνηκε να είναι η συμφωνία για την ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων ο καθένας.
Σύμφωνα με τους απολογισμούς της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσική αντιπροσωπεία απαίτησε την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, και μόνο μετά από αυτό θα μπορούσε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα «παρουσιάσουν το όραμά τους για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός», χωρίς να πει πότε.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να παρουσιάσουν τα οράματά τους για την κατάπαυση του πυρός πριν από τον καθορισμό του επόμενου γύρου συνομιλιών. «Προς το παρόν, πρέπει να κάνουμε αυτό που οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν χθες« στην Τουρκία, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι “αυτό, φυσικά, σημαίνει πρώτα απ' όλα να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή 1.000 προς 1.000».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επίσης ζητήματα σχετικά με την «ταυτότητα του προσώπου που είναι εξουσιοδοτημένο να υπογράψει [οποιαδήποτε συμφωνία] εκ μέρους της Ουκρανίας».

Οι υπεκφυγές του Βλαντίμιρ Πούτιν γύρω από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ζήτησε αλλά δεν συμμετείχε, και οι ρωσικοί ελιγμοί γύρω από τις επαφές έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες ότι η Ρωσία είναι ανειλικρινής ως προς την επιδίωξη τερματισμού του πολέμου.
Ο Μακρόν κατηγορεί τον Πούτιν για «κυνισμό»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται στα Τίρανα το Σάββατο για μια συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Keir Starmer του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγόρησε τον Πούτιν για «κυνισμό».