Η τελευταία κατοικία της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση -Γιατί απαρνήθηκε τον Σκορπιό και επέλεξε την αιώνια φλόγα - iefimerida.gr

Η τελευταία κατοικία της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση -Γιατί απαρνήθηκε τον Σκορπιό και επέλεξε την αιώνια φλόγα

Τζάκι Κένεντι Ωνάση
Τζάκι Κέναντι Ωνάση

Στον καταπράσινο λόφο του Άρλιγκτον, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ οι επισκέπτες υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο πριν περάσουν σε ένα από τα εθνικά μνημεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλαϊνή είσοδο εκατοντάδες μαθητές Αμερικανικών σχολείων έχουν φτάσει για σχολική εκδρομή. Είναι 8:00 το πρωί αλλά ήδη πλήθος κόσμου περιμένει για να περιηγηθεί στο Arlington Cemetery μια απέραντη νεκροπολιτεία περίπου 630 στρεμμάτων με τάφους κυρίως Αμερικανών στρατιωτών θυμάτων πολέμου και βετεράνων του στρατού. Στα εκδοτήρια των εισιτηρίων οι υπάλληλοι ενημερώνουν ότι πρόκειται για ενεργό κοιμητήριο και ότι για τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν προγραμματιστεί 23 κηδείες, ώστε να μην ξαφνιαστούν οι επισκέπτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η είσοδος του κοιμητηρίου
Η είσοδος του κοιμητηρίου
Το κοιμητήριο του Άρλιγκτον
Το κοιμητήριο του Άρλιγκτον

Το ανοιχτό τρενάκι που ξεναγεί τον κόσμο στα μνημεία γεμίζει και το iefimerida ξεκινά μαζί με τους τουρίστες ένα ταξίδι στο χρόνο. Πρώτη στάση, ο τάφος του Τζον Κένεντι και της Ζακλίν Μπουβιέ – Κένεντι Ωνάση, όπως γράφει η επιγραφή στη μικρή πέτρινη πλατεία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Οι μαθητές στέκονται με ευλάβεια γύρω από τα σχοινιά και πετούν λευκά και γαλάζια γαρύφαλλα γύρω από τις τέσσερις συνολικά επιγραφές , δυο μεγάλες και δυο μικρότερες, αφού μαζί με το ζευγάρι είναι θαμμένα και δυο μωρά που είχαν χάσει.

Η αιώνια φλόγα στον τάφο του Τζον Κένεντι, της Τζάκι και των δύο μωρών τους
Η αιώνια φλόγα στον τάφο του Τζον Κένεντι, της Τζάκι και των δύο μωρών τους
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην άκρη του μνήματος, μια δάδα καίει ασταμάτητα εδώ και 60 χρόνια. Ήταν ιδέα της Τζάκι όταν δολοφονήθηκε ο σύζυγός της να υπάρχει κάτι στον τάφο του που θα μείνει για πάντα ζωντανό κι έτσι δανείστηκε την αιώνια φλόγα από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο Παρίσι. Η δάδα είναι συνδεδεμένη με δεξαμενή αερίου και λέγεται ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει σβήσει μόνο δυο φορές κι αυτό για λίγο, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η επιγραφή για τον Τζον Κένεντυ
Η επιγραφή για τον Τζον Κένεντυ

Τζάκι Κένεντι: Ο γάμος με τον Τζον Κένεντι, η κατάθλιψη και η δολοφονία του

Η Τζάκι γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1929 στο νοσοκομείο Stony Brook στο Σαουθάμπτον της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της ήταν χρηματιστής και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Μανχάταν αλλά και στο εξοχικό της οικογένειας στο East Hampton. Όταν γνώρισε τον JFK, τον Μάιο του 1952 εκείνος ήταν βουλευτής και μετά από λίγο καιρός έγινε γερουσιαστής στη Μασαχουσέτη. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, την ίδια χρονιά, της έκανε πρόταση γάμου, την οποία δέχθηκε με καθυστέρηση γιατί τότε εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ήθελε να βρεθεί στο Λονδίνο για να καλύψει τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Ιούνιο του 1953 ανακοινώθηκε ο γάμος τους που έγινε τρεις μήνες αργότερα.Το 1960 ο Κένεντι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ και έναν χρόνο αργότερα η Τζάκι έγινε στα 31 της χρόνια η Πρώτη Κυρία. Τον Αύγουστο του 1963 η Τζάκι φέρνει στη ζωή το τρίτο παιδί του ζευγαριού τον Πάτρικ Μπουβιέ Κένεντι που είχε ένα πρόβλημα στους πνεύμονες και πέθανε δύο ημερών. Είναι ένα από τα δυο μωρά που είναι πια θαμμένα στο Άρλιγκτον και ήταν η αιτία που η Τζάκι έπαθε κατάθλιψη.

Εκατοντάδες είναι οι καθημερινοί επισκέπτες
Εκατοντάδες είναι οι καθημερινοί επισκέπτες

Τότε, εμφανίζεται ο Έλληνας φίλος της Αριστοτέλης Ωνάσης που της προτείνει διακοπές με το σκάφος του για να ανακάμψει. Ο Κένεντι παρά τις αντιρρήσεις του πείθεται με το σκεπτικό ότι οι διακοπές θα κάνουν καλό στην σύζυγό του , που επιστρέφει τελικά στην Αμερική τον Οκτώβριο κι ενώ το ταξίδι της έχει προκαλέσει σάλο. Στις 22 Νοεμβρίου ο σύζυγος της δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας και η Τζάκι με τα δυο παιδιά τους τον συνοδεύει στο Άρλιγκτον με όλη την Αμερική να παρακολουθεί την κηδεία από τη τηλεόραση σοκαρισμένη.

Το 1968 μετά και τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, αδερφού του συζύγου της η Τζάκι δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή των παιδιών της που μπορεί να είναι οι επόμενοι στόχοι και ότι θέλει να φύγει από τη χώρα. Έτσι, τον Οκτώβριο του 1968 παντρεύεται στον Σκορπιό τον παλιό της φίλο Αριστοτέλη Ωνάση και η σχέση τους περνά από σαράντα κύματα. Το 1975 ο Έλληνας μεγιστάνας φεύγει από τη ζωή κι εκείνη μένει για δεύτερη φορά χήρα σε ηλικία 46 ετών. Τότε αποφασίζει να επιστρέψει στην καριέρα της αναλαμβάνοντας θέση αρχισυντάκτριας στην εφημερίδα Viking Press της Νέας Υόρκης. Το 1993 πέφτει από το άλογό της και μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί ανακαλύπτουν τα πρώτα προβλήματα στους λεμφαδένες καθώς είχε προσβληθεί από λέμφωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τζάκι Κένεντι / Φωτογραφία: AP
Τζάκι Κένεντι / Φωτογραφία: AP

Πέθανε το 1964 σε ηλικία 65 ετών στον ύπνο της στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν. Η εμβληματική άλλοτε πρώτη κυρία με τη μυθιστορηματική ζωή , που έγινε style icon για ολόκληρο τον πλανήτη δεν γύρισε στον Σκορπιό για να ταφεί δίπλα στον τελευταίο σύζυγό της αφού είχε πάρει μέρος της περιουσίας του μετά από διαμάχη με την κόρη του Χριστίνα και είχε κόψει κάθε επαφή με την Ελλάδα. Η ταφή της έγινε στο κοιμητήριο του Άρλιγκτον δίπλα στον πρώτο σύζυγό της Τζων Κένεντυ που είχε πέσει νεκρός στα χέρια της 31 χρόνια πριν. Οι Αμερικανοί στέκονται μέχρι σήμερα σιωπηλοί μπροστά στον τάφο αποτίοντας φόρο τιμής στο πιο λαμπερό ζευγάρι που πέρασε από τον Λευκό Οίκο πριν πέσει βίαια η αυλαία της κοινής ζωής τους.

Λουλούδια στο μνήμα των Κένεντυ
Λουλούδια στο μνήμα των Κένεντυ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τζάκι Κένεντι Ωνάση ΗΠΑ τάφος θάνατος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ