Τραμπ μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τα F-35 στην Τουρκία -Αν συμβεί κάτι στο Ιράν, θα τελειώσει γρήγορα - iefimerida.gr

Τραμπ μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη για τα F-35 στην Τουρκία -Αν συμβεί κάτι στο Ιράν, θα τελειώσει γρήγορα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στο ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: AP / Hussein Malla
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΦΡΑΝΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στις αμυντικές δαπάνες, τις απειλές προς το Ιράν αλλά και τις επενδύσεις που συμφωνήθηκαν αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, περιέγραψε κλίμα ενότητας και ανακοίνωσε ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παρά την κριτική του προς την Ισπανία.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι κλίνει θετικά, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Άγκυρα στις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς.
  • Ανακοινώθηκε ιστορική συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, με νέο στόχο το 5% του ΑΕΠ εντός πενταετίας, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις αμερικανικές εξοπλιστικές εταιρείες.
  • Ερωτηθείς για το Ιράν, ο Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τη σύναψη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία του «αποβράσματα» και τονίζοντας την επιτυχημένη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε για άμεση απάντηση σε περίπτωση νέας πρόκλησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε με έναν διαφοροποιημένο και σαφώς πιο ήπιο τόνο σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις του, όπου είχε επικρίνει έντονα τους Ευρωπαίους συμμάχους για τη στάση τους απέναντι στο Ιράν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφοντας το κλίμα που επικράτησε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, έκανε λόγο για «τεράστια αγάπη» και «ακλόνητη ενότητα» μεταξύ των ηγετών της Συμμαχίας.

«Ήταν συγκινητικό να βλέπεις ενήλικες ανθρώπους, ηγέτες κρατών, να εκφράζονται με τέτοιον τρόπο. Υπάρχει πραγματική αγάπη για τη χώρα μας και αναγνώριση του έργου που επιτελούμε», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ισπανία ήταν πολύ κακή, δεν μας βοήθησε, αλλά δεν χρειαζόμασταν τη βοήθειά της» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκαν επενδύσεις αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Δεν έχω αποφασίσει τι θα γίνει με τα F-35 και την Τουρκία»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ θα κλείσουν συμφωνία πώλησης που αφορά στα μαχητικά αεροσκάφη F-35, που επιζητεί η Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχω αποφασίσει πλήρως ακόμη, αλλά τείνω να πω... Δείτε, έκανε τα πάντα, μας βοήθησε με τόσους πολλούς τρόπους», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε τη δεύτερη πιο ισχυρή χώρα στο ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορική συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες

Η στροφή αυτή στο κλίμα της Συμμαχίας συνοδεύτηκε και από μια σημαντική οικονομική δέσμευση.

Σύμφωνα με τον κ. Τραμπ, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην αύξηση των αμυντικών τους προϋπολογισμών, θέτοντας ως στόχο το 5% του ΑΕΠ εντός της επόμενης πενταετίας.

«Κάποιοι έχουν πραγματικά ανταποκριθεί στο κάλεσμα και άλλοι κάνουν μεγάλες αλλαγές», είπε. «Το σημείο αναφοράς θα είναι το ποσοστό του 5%, αυτό είναι το ποσοστό που θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια».

Η απόφαση αυτή αναμένεται να εκτινάξει τις συνολικές δαπάνες της Συμμαχίας, σημειώνοντας αύξηση ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2025, επισφραγίζοντας έτσι μια νέα εποχή στρατιωτικής ετοιμότητας για τη Δύση.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος οικονομικός παράγοντας της Συμμαχίας», ενώ η αύξηση των δαπανών θα ωφελήσει τη χώρα του, καθώς μεγάλο μέρος των χρημάτων θα δαπανηθεί για την αγορά όπλων και εξοπλισμού αμερικανικής κατασκευής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τραμπ: Δεν ξέρω αν θέλω να κάνω συμφωνία με το Ιράν

Ερωτώμενος για τις απειλές που εξαπέλυσε κατά της Τεχεράνης νωρίτερα, ο Τραμπ επανέλαβε ότι «μια σειρά από ηγέτες του Ιράν "έχουν φύγει"», προσθέτοντας ότι είναι «ο νούμερο ένα στόχος τους», ενώ μάλιστα τους περιέγραψε ως «αποβράσματα», που έχουν σκοτώσει χιλιάδες διαδηλωτές.

«Ο πόλεμος στο Ιράν ήταν μια τεράστια στρατιωτική επιτυχία. Δεν πρόκειται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, αλλά πλέον δεν ξέρω αν θέλω να κάνω κάποιου είδους συμφωνία μαζί τους». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες, όπως επίσης και ότι τα πλοία και ο στρατός του Ιράν έχουν αποδεκατιστεί.

«Τους χτυπήσαμε σκληρά μετά την επίθεση το βράδυ. Με ρώτησαν αν θα χτυπήσω πάλι απόψε και είπα "ναι". Και να συμβεί κάτι, σας βεβαιώ ότι θα τελειώσει πολύ γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για την άρτια διοργάνωση της Συνόδου.

Στο πλευρό του βρισκόταν ισχυρή κυβερνητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους υπουργούς Μάρκο Ρούμπιο, Πιτ Χέγκσεθ, Σκοτ Μπέσεντ, Μάθιου Γουίτακερ, Τομ Μπαράκ και Στίβεν Μίλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ ΝΑΤΟ Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ