Πρόταση πέντε σημείων από την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες -Ελπίδες για λύση - iefimerida.gr

Πρόταση πέντε σημείων από την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες -Ελπίδες για λύση

Κωνσταντινούπολη Τουρκία Ρωσία Ουκρανία
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αχτίδα ελπίδας από την ουκρανική πλευρά για το άμεσο τέλος των εχθροπραξιών διαφαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις των Ουκρανών μετά τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Οι πρώτες «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισαν οι Ρώσοι, συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και το σημαντικότερο ζήτημα που προέκυψε από την ουκρανική πλευρά είναι ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντιπροσωπεία του Κιέβου αποκάλυψε μερικά από αυτά που τέθηκαν επί τάπητος στην Κωνσταντινούπολη σήμερα το πρωί, με τους διαπραγματευτές της Ουκρανίας να λένε ότι συζητήθηκε ένα «σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας», το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η απουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανότατα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για οποιονδήποτε ρωσικό όρο, καθώς η Ουκρανία θέλει πλήρεις συμφωνίες ειρήνης, ενώ θα συμφωνήσει σε ουδέτερο καθεστώς εάν οι Ρώσοι συμφωνήσουν με τις προτάσεις της.

Τα 5 σημεία των προτάσεων της Ουκρανίας

Με μια σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού αποκαλύπτει τα πέντε σημεία-κλειδιά των προτάσεων της Ουκρανίας.

Το πρώτο και βασικότερο, σύμφωνα με τον Σοϊλού, είναι η επέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας έπειτα από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. «Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντάλλαγμα των εγγυήσεων ασφαλείας που της δίνονται, η Ουκρανία γίνεται ένα αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά με δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τρίτο σημείο των προτάσεων της Ουκρανίας, κατά τον Σοϊγκού, είναι η συζήτηση του καθεστώτος της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια, με την προϋπόθεση της μη χρήσης βίας από την ουκρανική πλευρά για την επίλυση του ζητήματος.

Επιπρόσθετα, η ουκρανική πλευρά θέτει ως μείζον ζήτημα το τετ α τετ διάλογο των δύο αρχηγών κρατών, Πούτιν και Ζελένσκι, για το ζήτημα του Ντονμπάς, με τον δημοσιογράφο να σχολιάζει πως η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα καλύπτουν την Κριμαία και το Ντονμπάς.

Τέλος, ο Σοϊγκού αναλύει τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυήτριες δυνάμεις θα το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους», καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Αναλυτικά τα αιτήματα της ουκρανικής πλευράς για να καταλήξει σε συμφωνία

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έθεσαν στο τραπέζι των συνομιλιών την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος για τη χώρα, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα παραιτηθεί -και επίσημα πλέον- του αιτήματός της να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ) ή να φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν, επίσης, μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διαπραγματευτής Oleksander Chaly είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην ουκρανική εθνική τηλεόραση: «Εάν καταφέρουμε να παγιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το καθεστώς της από εδώ και στο εξής ως μη συμμετέχουσα σε κάποια συμμαχία και ως μη πυρηνικό κράτος, με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δεν θα αναπτύξει στρατιωτικά σώματα και δεν θα συνάψει στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τυχόν στρατιωτικές ασκήσεις στο ουκρανικό έδαφος θα πραγματοποιηθούν με τη συγκατάθεση των εγγυήτριων χωρών.

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και σύμβουλος του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη συζητήθηκε μια συνθήκη «εγγυήσεων ασφαλείας» με «ενισχυμένο ανάλογο» της ρήτρας συλλογικής άμυνας του «Άρθρου 5» του ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ποντόλιακ, τις επόμενες δύο εβδομάδες η Ουκρανία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ουκρανία έχει ήδη μιλήσει με τις εγγυήτριες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ