Κωνσταντινούπολη -διαπραγματεύσεις: Έκανε πίσω η Ρωσία -«Θα μειώσει δραστικά» τις επιθέσεις στο Κίεβο - iefimerida.gr

Κωνσταντινούπολη -διαπραγματεύσεις: Έκανε πίσω η Ρωσία -«Θα μειώσει δραστικά» τις επιθέσεις στο Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Ρώσων στην Τουρκία
Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανών και Ρώσων στην Τουρκία / Φωτογραφία: Gettyimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι συνομιλίες της πρώτης μέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Την είδηση επιβεβαιώνει και η ουκρανική πρεσβεία στην Τουρκία, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti που επικαλείται τουρκικά ΜΜΕ.

Οι ανακοινώσεις του Ρώσου υφ. Άμυνας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες».

Οι συνομιλίες κράτησαν σήμερα περί τις 3-4 ώρες με διαλείμματα και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν πιθανόν και αύριο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Tα θετικά μηνύματα από τις διαβουλεύσεις και η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει δυνάμεις από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ οδήγησαν σε πτώση της τιμής του πετρελαίου και των σιτηρών.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Κίεβο ζητά να περιλαμβάνεται και η Τουρκία μεταξύ των οκτώ εγγυητριών χωρών που ζητά η Ουκρανία, ενώ επεσήμανε ότι το καθεστώς της Κριμαίας θα αποτελέσει χωριστό τμήμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. 

Ρωσία: Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν ισχύουν για την Κριμαία και το Ντονμπάς

Πάντως, με δηλώσεις του σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας για ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας υποδηλώνουν ότι δεν θα έχουν ισχύ στο έδαφος της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν ισχύουν για το έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. Δηλαδή η Ουκρανία αρνείται να επιδιώξει την επιστροφή της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης με στρατιωτικά μέσα και δηλώνει ότι αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Φυσικά, αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στη θέση μας, αλλά η Ουκρανία έχει διατυπώσει τη δική της προσέγγιση», δήλωσε ο Μεντίνσκι στο Κανάλι Ένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωσική αντιπροσωπεία: Συμβιβασμός σε κάποια σημεία

Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό» .

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολόντιμιρ Ζελένσκι όταν θα εγκριθεί ένα προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τι πρότεινε η ουκρανική αντιπροσωπεία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε στις σημερινές διαβουλεύσεις:

  • να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες
  • 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας
  • μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση
  • Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
  • Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός

Ουκρανική αντιπροσωπεία: «Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Αν δεχθούμε επίθεση, αν θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύνοδο. Αν δεν επιλυθεί κάτι σε αυτή τη σύνοδο οι χώρες θα μας παράσχουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για μας. Προσθέτουμε τη ρήτρα αναφορικά με το καθεστώς της Ουκρανίας: δεν θα υπάρξουν ξένοι στρατιώτες σε ξένες βάσεις στην Ουκρανία. Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ, ουδείς θα μπορεί να μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας. Αν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα υιοθετήσουμε το ουδέτερο καθεστώς. Όσον αφορά στην Κριμαία και παρόμοιες περιοχές το καθεστώς τους θα αξιολογηθεί χωριστά. Δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπό πίεση. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκαλέσουμε πολυμερή διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε να μετάσχουν στη διάσκεψη σε 2 – 3 εβδομάδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τσαβούσογλου: Σύγκληση θέσεων Μόσχας και Κιέβου

Για προσέγγιση στις θέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας των σημερινών διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε τη σύγκλιση των θέσεων Μόσχας και Κιέβου» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ενημέρωση μετά τη συνάντηση της ρωσικής και της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη.
«Από την έναρξη των συνομιλιών, η πιο ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί σήμερα. Επετεύχθη αμοιβαία κατανόηση σε ορισμένα ζητήματα» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ώθηση στα χρηματιστήρια μετά τις διαπραγματεύσεις

Σε οικονομικό επίπεδο, οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας έδωσαν έξτρα ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι, ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται πλέον σε ποσοστό 2,89% (από 1,70% προηγουμένως), ο γαλλικός CAC είναι πλέον στο +3,13%, ενώ και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει σημαντικά κέρδη 2,35%.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως και 5%, ενώ υποχώρησαν και οι τιμές του σιταριού μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα περικόψει ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το ρούβλι σκαρφάλωσε πάνω από το 83 ανά δολάριο, πλησιάζοντας τα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταγράφοντας κέρδη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ η Ρωσία απέφυγε άλλη μια στάση πληρωμών με την πληρωμή κουπονιού 102 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογα που λήγουν το 2035.

Νωρίτερα ο Ποντόλιακ είχε πει ότι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στην κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εγγυήσεις ασφαλείας άνευ όρων για την Ουκρανία, κατάπαυση του πυρός, αποτελεσματικές αποφάσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ανθρωπιστικές φάλαγγες, επιτήρηση από τις δύο πλευρές των κανόνων του πολέμου. Δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη χώρα μας στην Κωνσταντινούπολη τώρα...»

Στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ οι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες

Η ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκονται ήδη στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και πριν την έναρξη των συνομιλιών είχαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στιγμή που ο Ερντογάν φθάνει στο χώρο της διαπραγμάτευσης:

Το τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
Το τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
To παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
To παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν ξεκινήσει η διαδικασία μίλησε στους εκπροσώπους των δύο πλευρών που κάθονται στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian ανέφερε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή, ότι η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο, και ότι σε μια δίκαιη ειρήνη δεν υπάρχουν χαμένοι. Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική ομάδα ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ανάρτησή του το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, ανέφερε κάποια από τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε: «’Η συνέχιση του πολέμου δε θα ωφελήσει κανέναν. Η αποκατάσταση της ειρήνης θα ωφελήσει τις χώρες σας και όλες τις άλλες. Εσείς, ως αντιπροσωπείες, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα’ είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την έναρξη του γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη» .

Αμέσως μετά αποχώρησε. Στη συνάντηση δεν αναμένεται να συμμετάσχουν διπλωμάτες από την Τουρκία. Οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν σήμερα και αύριο και αν χρειαστεί και την Πέμπτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με το RIA Novosti στην Κωνσταντινούπολη και στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ βρίσκεται και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το οποίο δημοσιεύει και σχετική φωτό, ο δισεκατομμυριούχος Αμπράμοβιτς φέρεται να είχε συνομιλίες και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του BBC ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν στο κεντρικό τραπέζι των συνομιλιών, αλλά στα πίσω καθίσματα.

This image has an empty alt attribute; its file name is konstantinoupoli-sizitiseis-rosias-oukranias-ambramovic.jpeg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ