Στην Κωνσταντινούπολη Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές -Μίλησε ο Ερντογάν, παρών και ο Αμπράμοβιτς - iefimerida.gr

Στην Κωνσταντινούπολη Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές -Μίλησε ο Ερντογάν, παρών και ο Αμπράμοβιτς

διαπραγμάτευση ρωσίας Ουκρανίας στην Τουρκία
Ξεκινουν στην Τουρκία οι κρίσιμες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας / Φωτογραφίες: GettyImages, cnn turk
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες βρίσκονται οι δύο αντιπροσωπείες Ουκρανών και Ρώσων για τον 4ο δια ζώσης γύρο διαπραγματεύσεων.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, καθώς και ο Mikhail Podolyak, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας -οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες- αναμένεται να είναι δύσκολες.

Έφτασαν στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ οι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες

Η ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκονται ήδη στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και πριν την έναρξη των συνομιλιών είχαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στιγμή που ο Ερντογάν φθάνει στο χώρο της διαπραγμάτευσης:

Το τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
Το τραπέζι των σημερινών διαπραγματεύσεων στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης
To παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης / Φωτογραφία: Shutterstock

Παρών και ο Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με το RIA Novosti στην Κωνσταντινούπολη και στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ βρίσκεται και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το οποίο δημοσιεύει και σχετική φωτό, ο δισεκατομμυριούχος Αμπράμοβιτς φέρεται να είχε συνομιλίες και με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσσαβούσογλου και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση αυτή μεταφέρει και το Reuters, που επικαλείται δύο πηγές και σημειώνει ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς θα συμμετέχει και στις συνομιλίες των δύο πλευρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει, ωστόσο, ότι ο Αμπράμοβιτς δεν κάθεται στο κεντρικό τραπέζι των συνομιλιών, αλλά στα πίσω καθίσματα, δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ερντογάν.

Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν ξεκινήσει η διαδικασία μίλησε στους εκπροσώπους των δύο πλευρών που κάθονται στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian ανέφερε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή, ότι η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο, και ότι σε μια δίκαιη ειρήνη δεν υπάρχουν χαμένοι. Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.

Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική ομάδα ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανάρτησή του το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, ανέφερε κάποια από τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε: «’Η συνέχιση του πολέμου δε θα ωφελήσει κανέναν. Η αποκατάσταση της ειρήνης θα ωφελήσει τις χώρες σας και όλες τις άλλες. Εσείς, ως αντιπροσωπείες, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα’ είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την έναρξη του γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη» .

Αμέσως μετά αποχώρησε. Στη συνάντηση δεν αναμένεται να συμμετάσχουν διπλωμάτες από την Τουρκία. Οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν σήμερα και αύριο και αν χρειαστεί και την Πέμπτη.

«Χωρίς χειραψίες» η έναρξη των συνομιλιών

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν με «ψυχρή υποδοχή, χωρίς χειραψίες». Άγνωστο παραμένει αν το πιστοποίησαν αυτό δημοσιογράφοι ή το ουκρανικό δίκτυο ενημερώθηκε σχετικά από την αντιπροσωπεία του Κιέβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πολιτικός σύμβουλος του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, Ποντολιάκ, ανέφερε στο Twitter ότι οι δύο αντιπροσωπείες συζητούν «τις θεμελιώδεις πρόνοιες τις διαπραγματευτικής διαδικασίας. Οι αντιπροσωπίες εργάζονται παράλληλα σε ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων τριβής».

Τι αναμένεται να συζητήσουν οι δύο πλευρές

O «ελάχιστος» στόχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι η διευθέτηση ανθρωπιστικών θεμάτων και ο μέγιστος είναι μια σταθερή εκεχειρεία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Αναμένουμε τις συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών για να δούμε αν οι Ρώσοι θα προσέλθουν σε αυτές τις συνομιλίες έτοιμοι να συμφωνήσουν πραγματικά σε κάτι ή απλώς να επαναλάβουν τις αξιώσεις τους, που ακούστηκαν από την αρχή», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Αν συμβεί το δεύτερο, πρόσθεσε, «τότε οι δύο πλευρές θα αποχωρήσουν όπως έφθασαν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εγγυήσεις ασφαλείας, είπε , θα πρέπει να ακολουθηθούν από δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το αν αυτή είναι πιθανή. Οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες, οι πρώτες σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, θα φιλοξενηθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:30 τοπική ώρα (07:00 GMT) της Τρίτης. Μεταξύ άλλων, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - ένα ζήτημα για το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί.

Άλλα ακανθώδη ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν την τύχη των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε επίσημα από τη Ρωσία το 2014.

Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών

ΟΙ δύο αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στις 10:30 π.μ. στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, στις ακτές του Βοσπόρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως στην Ουάσιγκτον κρατούν μικρό καλάθι με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει χθες το βράδυ απαισιόδοξος: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαμήλωσε χθες τον πήχη των προσδοκιών υπενθυμίζοντας την έλλειψη «σημαντικής προόδου» στις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε αργότερα στον ιστότοπο του υπουργείου του ότι ο Ζελένσκι «έδωσε πολύ σαφείς οδηγίες στην αντιπροσωπεία μας. Δεν διαπραγματευόμαστε ανθρώπους, εδάφη ή κυριαρχία». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έκρινε ότι μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, που ζητά επίμονα ο Ουκρανός πρόεδρος, θα ήταν «αντιπαραγωγική» προς το παρόν.

Διαπραγματεύσεις στη σκιά του θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς -Η προειδοποίηση Κουλέμπα

Σημειώνεται, ότι οι νέες διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία αναμένονται στην σκιά του θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μετά από αυτό, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

«Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ