Ρωσία: Μία 84χρονη επιζήσασα της πολιορκίας του Λένινγκραντ, καταδικάστηκε επειδή απηύθυνε έκκληση για ειρήνη - iefimerida.gr

Ρωσία: Μία 84χρονη επιζήσασα της πολιορκίας του Λένινγκραντ, καταδικάστηκε επειδή απηύθυνε έκκληση για ειρήνη

H Λουντμίλα Βασιλίεβα
H 84χρονη Λουντμίλα Βασιλίεβα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην 84χρονη Λιουντμίλα Βασίλιεβα, επιζήσασα της πολιορκίας του Λένινγκραντ, επιβλήθηκε σήμερα πρόστιμο από δικαστήριο στη Ρωσία.

Ο λόγος που καταδικάστηκε είναι επειδή κρατούσε σε δημόσιο χώρο ένα πλακάτ μέσω του οποίου απηύθυνε έκκληση για «ειρήνη»…

«Αισθάνομαι εξαιρετικά άσχημα για τη χώρα μου», δήλωσε η ίδια, η οποία έχει τέσσερα εγγόνια, στο διαμέρισμά της στην Αγία Πετρούπολη πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φορώντας μια μπορντό ζακέτα και προσεκτικά μακιγιαρισμένη, η Λιουντμίλα Βασίλιεβα, με κοντά γκρίζα μαλλιά, έδειξε στη συνέχεια το αντικείμενο του αδικήματος: ένα πλακάτ με ένα χειρόγραφο κείμενο, για το οποίο παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της «δυσφήμισης» του ρωσικού στρατού, όπως έχουν παραπεμφθεί και χιλιάδες άλλοι Ρώσοι πολίτες από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το 2022.

Η ίδια διαβάζει αυτό που έγραφε το πλακάτ: «Προς όλους: Σταματήστε τον πόλεμο! Είμαστε υπεύθυνοι για την ειρήνη στη Γη!».

Και από κάτω η υπογραφή : «Με αγάπη, Λιουντμίλα, παιδί του πολιορκημένου Λένινγκραντ», μια αναφορά που όλοι οι Ρώσοι μπορούν να καταλάβουν, στη φοβερή πολιορκία του Λένινγκραντ (το όνομα της Αγίας Πετρούπολης στη σοβιετική εποχή) από τον γερμανικό στρατό, η οποία διήρκεσε από τις 8 Σεπτεμβρίου 1941 έως τις 27 Ιανουαρίου 1944.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λιουντμίλα Βασίλιεβα είχε βγει τον περασμένο Μάρτιο στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, κρατώντας το πλακάτ της.

Θα πληρώσει πρόστιμο

Σήμερα, το δικαστήριο Κουϊμπίσεφσκι της Αγίας Πετρούπολης την έκρινε ένοχη και της επέβαλε πρόστιμο 10.000 ρουβλίων (110 ευρώ).

Η Διεθνής Αμνηστία, μια ΜΚΟ που η Ρωσία απαγόρευσε τη Δευτέρα, θεώρησε το 2023 ότι το αδίκημα της «δυσφήμισης» του στρατού «χρησιμοποιείται για να ποινικοποιηθεί η έκφραση οποιασδήποτε γνώμης που επικρίνει την εισβολή» στην Ουκρανία.

Η δίκη της Λιουντμίλα έγινε σε ένα πλαίσιο καταστολής κάθε αντιφρονούσας φωνής στη Ρωσία, η επίθεση της οποίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στρατιωτών και τραυματιών και στις δύο πλευρές.

Οι συλλήψεις για «κατασκοπεία», «προδοσία», «σαμποτάζ», «εξτρεμισμό» ή κριτική του στρατού έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Νοέμβριο, τα ρωσικά δικαστήρια καταδίκασαν μια 65χρονη παιδίατρο στη Μόσχα σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης. Είχε κατηγορηθεί από τη μητέρα ενός παιδιού ότι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο ιατρείο της, επέκρινε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Λιουντμίλα Βασίλιεβα, από την πλευρά της, για να εξηγήσει την πράξη της ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι αδιάφορη». «Ήμουν πάντα ένα άτομο που δεν αδιαφορεί. Πάντα ήμουν στο πλευρό των αδυνάτων», εξήγησε.

Στο φωτεινό, μεγάλο διαμέρισμά της στην Αγία Πετρούπολη, δύο κομψές γάτες χαριεντίζονται ανάμεσα στα βιβλία. Υπάρχει επίσης ένα πορτρέτο της μητέρας της, η οποία επέζησε της πολιορκίας του Λένινγκραντ με πέντε παιδιά στην αγκαλιά της, μεταξύ των οποίων και η μικρή Λιουντμίλα.

«Η μητέρα μου πάντα έλεγε: «Μπορούμε να αντέξουμε τα πάντα, αρκεί να μην υπάρχει πόλεμος», δήλωσε στο AFP, υπενθυμίζοντας αυτό το τραγικό επεισόδιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο έχει παραμείνει σύμβολο της αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία και κατά τη διάρκεια του οποίου πέθαναν 600.000 έως 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από την πείνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικές φορές η μαμά έδινε το αίμα της για να πάρει μια επιπλέον μερίδα».

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «μιλούσαμε συνεχώς για την ειρήνη. Να θυμόμαστε το παρελθόν για να μην ξανασυμβεί ποτέ».

«Αλλά σήμερα, για τι πράγμα μιλάμε;», ρωτά συγκινημένη η Λιουντμίλα, αναφερόμενη στον πολεμοχαρή λόγο των ρωσικών αρχών και των μέσων ενημέρωσης.

Για την ίδια, που ήταν μηχανικός την εποχή της ΕΣΣΔ, η Περεστρόικα (Αναδιάρθρωση) και οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τη δεκαετία του 1980 ήταν ένα «παράθυρο στην ελευθερία».

Μέλος του φιλελεύθερου κόμματος «Δημοκρατική Επιλογή» τη δεκαετία του 1990, λέει ότι ήταν πάντα προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη και «συμμετείχε σε όλες τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης» από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία το 2000.

Το πιστεύω της είναι : «Αφήστε τους ανθρώπους να ζήσουν και να επιλέξουν μόνοι τους τι θέλουν!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η έκκληση για «ειρήνη» που έκανε βγαίνοντας στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης δεν απευθυνόταν στις ρωσικές αρχές, αλλά σε «όλους τους ανθρώπους», διότι είναι αυτοί που «μπορούν να έχουν επιρροή και να σταματήσουν» τη σύγκρουση, εξηγεί η Λιουντμίλα.

«Όσον αφορά εμένα, είμαι ήδη 84 ετών. Δεν φοβάμαι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ηλικιωμένη Λένινγκραντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ