Ουκρανία-Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν σε λίγο -Προχωρά σε αναγνώριση των αυτονομιστών του Ντονμπάς - iefimerida.gr

Ουκρανία-Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν σε λίγο -Προχωρά σε αναγνώριση των αυτονομιστών του Ντονμπάς

Ο πρόεδρος Πούτιν στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας
Ο πρόεδρος Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας / Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, μετέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως επεξεργάζεται αίτημα των ρωσόφιλων της Ουκρανίας για την αυτονομία τους.

Από το συμβούλιο ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση θα δοθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας
Το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας / Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε πάντως ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης πως δεν έχει λάβει εγγυήσεις από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει διαβάσει το αίτημα της Ρωσίας και είναι έτοιμος για συζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο Βλ. Πούτιν είπε πως «οι Αρχές του Κιέβου έχουν ξεκινήσει επιθετικές κινήσεις εναντίον των ανθρώπων του Ντονμπάς και φαίνεται πως βλέπουμε την κλιμάκωση της κατάστασης για τρίτη φορά».

Το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας / Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας / Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Έκλεισε» για την Πέμπτη η συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Λίγο νωρίτερα, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στη Γενεύη.

«Με τη δική σας έγκριση, αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, στις 24 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη» δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, προεδρεύοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αποδέχθηκε το αίτημα Λαβρόφ για συνάντηση, με την προϋπόθεση ότι μέχρι την ημερομηνία της συνάντησης δεν θα έχει ξεσπάσει εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία εισβάλει τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ξεκάθαρο πως δεν μιλούσε ποτέ σοβαρά όσον αφορά στη διπλωματία», είχε ο πει ο Άντονι Μπλίνκεν την Παρασκευή.

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς τη Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ''αύριο''. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιου είδους μορατόριουμ» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί, απλώς, ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία. «Γι' αυτόν τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή, όπως η ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για τη χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Αναγνώριση ανεξαρτησίας ζήτησαν οι ηγέτες των αυτονομιστών

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας «πρέπει να εξεταστεί» από τη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Μια ρωσική εισβολή θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό

Μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε χθες στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουάσιγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταρτίζουν λίστες Ουκρανών για να σκοτώσουν ή να στείλουν σε στρατόπεδα σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στην ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια, και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.

Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει προγραμματίσει κάποια δημόσια ομιλία για το ουκρανικό ζήτημα σήμερα, ωστόσο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως ενημερώνεται τακτικά από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Λευκός Οίκος «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα».

Την Παρασκευή, σε διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι πλέον πεπεισμένος ότι ο Βλ. Πούτιν έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε πως υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ