Μπλίνκεν: Έτσι θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες - iefimerida.gr

Μπλίνκεν: Έτσι θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας / AP Photo/Richard Drew
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τις εκτιμήσεις του Τζο Μπάιντεν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες» θα ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας, είπε ο Μπλίνκεν, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της και ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως έχει στείλει μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως μια ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας θα ξεκινήσει με ένα «κατασκευασμένο πρόσχημα», το οποίο θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στη Ρωσία, μια στημένη επίθεση με drones κατά αμάχων ή μια ψεύτικη -ή και αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να «εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά θα σας πω τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος ότι θα συμβεί. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ήδη», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρώτα, η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για την επίθεσή της. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βίαιο γεγονός, για το οποίο η Ρωσία θα κατηγορήσει την Ουκρανία. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι μορφή θα έχει. Θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική επίθεση μέσα στη Ρωσία. Μια ψεύτικη ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου, μια στημένη επίθεση με drone κατά αμάχων, ή μια ψεύτικη -ή ακόμα και πραγματική- επίθεση με χημικά όπλα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Έπειτα, η [ρωσική] κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι η Ρωσία πρέπει να απαντήσει για να προστατεύσει τους πολίτες της στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η επίθεση θα ξεκινήσει. Οι ρουκέτες των Ρώσων και οι βόμβες τους θα πέσουν στην Ουκρανία. Οι τηλεπικοινωνίες θα μπλοκαριστούν. Επιθέσεις χάκερ θα αποκλείσουν βασικά σημεία της χώρας. Μετά, τα τανκς και οι στρατιώτες της Ρωσίας θα κινηθούν προς συγκεκριμένους στόχους, σημεία-κλειδιά που έχουν ήδη αναγνωριστεί και καταγραφεί σε λεπτομερή σχέδια. Πιστεύουμε πως αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μια πόλη με 2,8 εκατομμύρια κατοίκους» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «πληροφορίες» που δείχνουν ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει «συγκεκριμένες ομάδες Ουκρανών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να αποτρέψω έναν»

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την ουκρανική κυβέρνηση για όσα έρχονται. Και εδώ, σήμερα, τα παρουσιάζουμε με εκτενείς λεπτομέρειες, ελπίζοντας ότι έτσι, με το να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο όσα γνωρίζουμε, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε τη Ρωσία για να εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου και να επιλέξει έναν άλλο δρόμο, όσο υπάρχει ακόμη καιρός».

«Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να αποτρέψω έναν. Οι πληροφορίες που παρουσίασα εδώ έχουν επιβεβαιωθεί από όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται σε κοινή θέα εδώ και μήνες. Και να θυμάστε πως, παρ’ όλο που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις προειδοποιήσεις μας χαρακτηρίζοντάς τες μελόδραμα και ανοησίες, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα και έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει μία μεγάλου βεληνεκούς στρατιωτική επίθεση. Δεν είμαστε μόνο εμείς που τα βλέπουμε αυτά. Οι σύμμαχοί μας βλέπουν ακριβώς το ίδιο», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε πως «αν η Ρωσία τελικά δεν εισβάλει στην Ουκρανία, θα ανακουφιστούμε που άλλαξε την προσέγγισή της και απέδειξε πως οι εκτιμήσεις μας ήταν λανθασμένες».

«Η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να ανακοινώσει σήμερα πως η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, να το ανακοινώσει ξεκάθαρα στον κόσμο και έπειτα να το αποδείξει έμπρακτα με την απόσυρση των στρατιωτών, των τανκς, των αεροπλάνων, πίσω στις βάσεις τους -βάζοντας παράλληλα τους διπλωμάτες της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις επόμενες ημέρες, ο κόσμος θα θυμάται αυτή τη δέσμευση. Η την άρνηση [της Ρωσίας] να δεσμευτεί» κατέληξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπάιντεν: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

Νωρίτερα, οι εκτιμήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα με όσα είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και μάλιστα αυτό θα συμβεί «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν σχεδιάζω να καλέσω τον Πούτιν τώρα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, αλλά υπογράμμισε επίσης πως «υπάρχει τρόπος» να ξεπεραστεί η κρίση με διπλωματία.

Σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ).

Η Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπως διατείνεται, αλλά εξακολουθεί να ενισχύει τον μηχανισμό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν σχεδιάζουμε καμία εισβολή στην Ουκρανία» -Τι απαντά η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ

Στο κείμενο της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, έκτασης 11 σελίδων, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ''ρωσική εισβολή'' στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί "ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση" δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

«Ελλείψει της προθυμίας της αμερικανικής πλευράς να διαπραγματευτεί σταθερές, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή μέτρων στρατιωτικής και τεχνικής φύσης», αναφέρει το κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντησή της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντησή της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Τα βήματα αποκλιμάκωσης που προτείνει η Μόσχα

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μη συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, πάντως, νωρίτερα τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιον χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΗΠΑ: Η Μόσχα φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν πως είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και, βεβαίως, δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου», πρόσθεσε.

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε ο Όστιν, για να συμπληρώσει: «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Reuters σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ακόμη, επανέλαβε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία, ώστε αυτή να μπορεί να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν. Έτσι, εμείς και οι σύμμαχοί μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα, ενώ επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απελάθηκε το Νο 2 της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα -«Παράλογη κίνηση», λέει η Ουάσιγκτον

Η Ρωσία «απέλασε» τον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατήγγειλε μια «κλιμάκωση» σε ένα υπόβαθρο κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

Ο Μπαρτ Γκόρμαν έχει μεγάλο βιογραφικό σε διπλωματικές αποστολές, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων στη Ρωσία, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Κίνα και την Αρμενία, ενώ ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

«Καλούμε τη Ρωσία να βάλει τέλος στις αβάσιμες αυτές απελάσεις» και «εξετάζουμε την απάντησή μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά εξετάζει «αντίποινα» για αυτή την ενέργεια. Η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε «παράλογη» την απέλαση, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απέλαση αυτή είναι «ανώφελη» και «θεωρούμε πως αποτελεί μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Ο Μπαρτ Γκόρμαν είχε «βίζα σε ισχύ» και η εντολή του «δεν είχε τελειώσει», καθώς βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμης σημασίας για τις χώρες μας να έχουμε το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό επί τόπου, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών μας», επέμεινε.

«Διαπιστώνουμε πως τα μέτρα της Ρωσίας έχουν οδηγήσει την αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία σε επίπεδα προσωπικού πολύ πιο κάτω από εκείνα της ρωσικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε, ενώ οι δύο αντίπαλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό σε απελάσεις και κόντρα απελάσεις διπλωμάτων σε ένα υπόβαθρο συνεχιζόμενης υποβάθμισης των σχέσεών τους.

Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς ακούστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ και του χωριού Ελενόφκα στην Ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυς στο Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΟΟΣΑ είπε νωρίτερα ότι καταγράφηκαν «πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών» κατά μήκος της γραμμής επαφής, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν φιλορώσους αυτονομιστές μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων το 2014.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία εκτόξευσαν οβίδες σε χωριό της περιοχής Λουχάνσκ, που έπληξαν παιδικό σταθμό, αλλά ευτυχώς δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί.

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν κατηγορήσει τις δυνάμεις του Κιέβου ότι άνοιξαν πυρ εναντίον τους τέσσερις φορές το τελευταίο 24ωρο, κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στην περιοχή. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουκρανίας διέψευσε τις καταγγελίες των αυτονομιστών.

Εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε από τηλεφώνου στο Reuters: «Μολονότι οι θέσεις μας δέχθηκαν πυρά με απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων και πυροβόλων 122mm, οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν άνοιξαν πυρ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για πυρά πυροβολικού στη γραμμή επαφής στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ύστερα από διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη επίθεση στην Ουκρανία με πολύ μικρή ή και καθόλου προειδοποίηση», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ