Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι επωφελείται οικονομικά από τον πόλεμο - iefimerida.gr

Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι επωφελείται οικονομικά από τον πόλεμο

κόντρα ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Μια «κόντρα» ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναδύεται στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εμπορικές αποφάσεις των ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αναδεικνύει το Politico μέσα από εκτενές ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εμφανίζονται εξαγριωμένοι με τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, τις πωλήσεις όπλων και το εμπόριο, την ώρα που ο πόλεμος του Βλαντίμίρ Πούτιν απειλεί να καταστρέψει τη δυτική ενότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν το δούμε νηφάλια, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πουλάνε πιο πολλά όπλα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Politico.

Αντιδράσεις από κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ απέναντι στις κινήσεις των ΗΠΑ

Πράγματι, σε μια αναδρομή στην επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, διαπιστώνει κανείς ότι οι ισχυροί της Ευρώπης επικρίνουν τακτικά τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Αμερική, κυρίως όσον αφορά στο φυσικό αέριο και τα κρατικά σχέδια επιδοτήσεων στην εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική συγκυρία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το διπλό χτύπημα με τη διακοπή του εμπορίου από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ και τις υψηλές τιμές ενέργειας κινδυνεύει να στρέψει την κοινή γνώμη τόσο ενάντια στην πολεμική προσπάθεια όσο και στη διατλαντική συμμαχία. «Η Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κοινή γνώμη αλλάζει σε πολλές χώρες της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στο Politico.

Σε συνέντευξή του στο ίδιο μέσο, μάλιστα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε καλέσει την Ουάσιγκτον να απαντήσει στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί -οι φίλοι μας- παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς», είχε τονίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακρόν: Ο «κακός μπάτσος» της ΕΕ στην σχέση της με τις ΗΠΑ

Ενδεικτικές της δυσαρέσκειας της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ ήταν, άλλωστε, και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. «Οι Αμερικανοί αγοράζουν αμερικανικά και ακολουθούν μια λίαν επιθετική στρατηγική κρατικών ενισχύσεων. Οι Κινέζοι κλείνουν την αγορά τους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε η μοναδική 'ενάρετη' περιοχή», δήλωνε πριν περίπου ένα μήνα ο Μακρόν.

Τα τότε σχόλια του Μακρόν αντικατόπτριζαν την ευρύτερη ανησυχία της ΕΕ για τις επιπτώσεις των μέτρων της Ουάσιγκτον, που δίνει κίνητρα στους Αμερικανούς καταναλωτές να «αγοράσουν αμερικανικά» όσον αφορά στα «πιο πράσινα» αυτοκίνητα.

«Ο Μακρόν παίζει το ρόλο του κακού “μπάτσου” σε σύγκριση με την Κομισιόν, που άφησε στην Ουάσιγκτον κάποια πολιτικά περιθώρια για να προχωρήσει σε προσαρμογές», είχε σχολιάσει τότε η Ελβίρ Φαμπρί, ειδική στην εμπορική πολιτική του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

Φυσικό αέριο και στρατιωτικός εξοπλισμός, δύο ζητήματα προς επίλυση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Στην αναστάτωση αυτή, όμως, ήρθε να προστεθεί και η ενόχληση των Ευρωπαίων για τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ από τις ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια. «Η Βόρεια Αμερική κάνει επιλογές στην οικονομία της για χάρη της ελκυστικότητας, την οποία σέβομαι, αλλά δημιουργεί διπλά πρότυπα με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό, ενώ πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ» είχε υπογραμμίσει ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, υπάρχει η πιθανή αύξηση των παραγγελιών για στρατιωτικά κιτ αμερικανικής κατασκευής, καθώς τα αποθέματα στους στρατούς της Ευρώπης λιγοστεύουν μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν τους κινδύνους που θα έχει η ολοένα και πιο τοξική ατμόσφαιρα για τη δυτική συμμαχία. Η διαμάχη είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Πούτιν, συμφωνούν οι διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ