Κίνδυνος εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ: Απάντηση από Σολτς-Μακρόν στο νόμο Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - iefimerida.gr

Κίνδυνος εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ: Απάντηση από Σολτς-Μακρόν στο νόμο Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μπάιντεν Σολτς Μακρόν ΗΠΑ
Σε ρήξη Μπάιντεν, Σολτς και Μακρόν λόγω του νόμου των ΗΠΑ «Αγοράστε αμερικάνικα» / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γαλλία και Γερμανία θέλουν να διαπραγματευθούν με τις ΗΠΑ για το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού της Ουάσιγκτον, αλλά, αν χρειαστεί, είναι έτοιμες να απαντήσουν και με πράξεις.

Μετά τη δημόσια μεταξύ τους διαμάχη, ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκαν κάτι στο οποίο συμφωνούν: τον συναγερμό για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την πιθανή ανάγκη «αντεπίθεσης» από την Ευρώπη, υποστηρίζει το Politico.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Παρίσι, την Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τα πρόσφατα αμερικανικά κρατικά σχέδια επιδοτήσεων αντιπροσωπεύουν μέτρα που στρεβλώνουν την αγορά, καθώς στοχεύουν να πείσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι δύο ηγέτες θέλουν να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλία: Εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει

Η συμφωνία πάνω σε αυτό το θέμα έρχεται μετά από δημόσιες διαφωνίες των τελευταίων εβδομάδων σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως η ενέργεια και η άμυνα, διασπώντας αυτό που συχνά θεωρείται ως η κεντρική πολιτική συμμαχία της ΕΕ μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της.

Ωστόσο, παρόλο που το γεύμα εργασίας έγινε σε ένα άβολο περιβάλλον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει αδρανής εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει φορολογικές περικοπές και ενεργειακά οφέλη σε εταιρείες που επενδύουν σε αμερικανικό έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η πρόσφατα υπογραφείσα νομοθεσία των ΗΠΑ ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «αγοράσουν αμερικανικά» ηλεκτρικά οχήματα -μια κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το μήνυμα από το γεύμα στο Παρίσι είναι ότι εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τότε η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν παρόμοια προγράμματα κινήτρων για εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ή η απώλεια επενδύσεων. Αυτή η κίνηση θα διακινδύνευε να βυθίσει τις διατλαντικές σχέσεις σε έναν νέο εμπορικό πόλεμο.

Μακρόν: Εάν οι ΗΠΑ λένε «αγοράστε αμερικάνικα», εμείς χρειαζόμαστε έναν νόμο που να λέει «αγοράστε ευρωπαϊκά»

Ο Μακρόν ήταν ο πρώτος που προέβη δημόσια σε αυστηρή προειδοποίηση. «Χρειαζόμαστε έναν νόμο "αγοράστε ευρωπαϊκά", όπως αυτός της Αμερικής. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις μας για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Μακρόν ανέφερε επίσης παρόμοιες ανησυχίες για τον κρατικά επιδοτούμενο ανταγωνισμό από την Κίνα. «Έχουμε την Κίνα που προστατεύει τη βιομηχανία της, τις ΗΠΑ που προστατεύουν τη βιομηχανία τους και την Ευρώπη που είναι ανοιχτό σπίτι», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «Ο Σολτς και εγώ έχουμε μια πραγματική σύγκλιση για να προχωρήσουμε στο θέμα, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό είναι ότι το Βερολίνο -το οποίο παραδοσιακά είναι πιο απρόθυμο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εμπορικών διαφορών με τις ΗΠΑ- υποστηρίζει πράγματι τη γαλλική θέση.

Ο Σολτς συμφωνεί ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να εφαρμόσει αντίμετρα παρόμοια με το σχέδιο των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες που εκφράστηκαν από το Βερολίνο και το Παρίσι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του καγκελαρίου.

Ο Σολτς δεν είναι μεγάλος οπαδός της διατύπωσης του Μακρόν «αγοράστε ευρωπαϊκά», καθώς παραπέμπει στον νόμο των σχεδόν 90 ετών «αγοράστε αμερικανικά», ο οποίος δέχεται συχνά επικρίσεις ότι είναι προστατευτικός επειδή ευνοεί τις αμερικανικές εταιρείες. Αλλά ο καγκελάριος συμμερίζεται τις ανησυχίες του Μακρόν για τα αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Σολτς είπε δημόσια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει με τις ΗΠΑ τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού «σε μεγάλο βάθος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σολτς και Μακρόν θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων

Σε ένα πλήγμα στον βιομηχανικό πυρήνα της Γερμανίας, ο κολοσσός BASF ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδια να μειώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, με τον επικεφαλής της εταιρείας Martin Brudermüller να επικαλείται ως λόγους τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου -για τις οποίες ανέφερε ότι είναι έξι φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ- αλλά και την αύξηση των νομοθετικών ρυθμίσεων στην ΕΕ.

«Οι αποφάσεις μιας επιτυχημένης εταιρείας, όπως η BASF, δείχνουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη συνολική ελκυστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματική τοποθεσία» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε tweet, δεσμευόμενος να λάβει διάφορα μέτρα, όπως «φοροελαφρύνσεις για ιδιωτικές επενδύσεις».

Ωστόσο, πριν βγάλουν τα «μεγάλα όπλα», Σολτς και Μακρόν θέλουν να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας νέας «Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», που συστάθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Πάιλ, την Τρίτη.

Η ειδική ομάδα αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ θα συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της ευρωπαϊκής κίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ θα συγκεντρωθούν για μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα την ερχόμενη Δευτέρα, με την εμπορική απεσταλμένη των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, να σχεδιάζει να παραστεί για να συζητήσει τις εντάσεις.

Στις Βρυξέλλες, επίσης, η Επιτροπή εξετάζει με ανησυχία τη διατύπωση του Μακρόν για το «αγοράστε ευρωπαϊκά», η οποία προκαλεί τάσεις προστατευτισμού που το θεσμικό όργανο της ΕΕ επιδιώκει εδώ και καιρό να καταπολεμήσει.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές μέσω συνομιλιών και «να μην καταλήξουν σε μέτρα εμπορικού πολέμου, όπως ζήσαμε υπό τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ