Νέα στοιχεία σε έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για το σενάριο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Ουχάν - iefimerida.gr

Νέα στοιχεία σε έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για το σενάριο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Ng Han Guan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Oυχάν αντιμετώπισε ένα «σοβαρό περιστατικό βιολογικής ασφάλειας» το 2019, περίπου την ίδια περίοδο που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, υποστηρίζει μια νέα έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19.

Την Τετάρτη, το γραφείο του γερουσιαστή της Φλόριντα και μέλους της ιεραρχίας της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, Μάρκο Ρούμπιο, δημοσίευσε τα ευρήματα μιας 17μηνης έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, η οποία περιελάμβανε έγγραφα που δεν είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Η νέα ανάλυση των 329 σελίδων ανασυνθέτει περιστατικά που συνέβησαν στην Κίνα περισσότερο από μια τριετία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, κοντά στο σημείο όπου οι επιστήμονες του Iνστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν συνέλεγαν και μελετούσαν ιούς νυχτερίδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια περίληψη της έκθεσης, η ομάδα ανέφερε ότι τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι «μια σοβαρή αποτυχία ή ατύχημα βιολογικού περιορισμού με την πιθανή εμπλοκή ιικού παθογόνου, συνέβη στο κρατικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 - περίπου κατά την ίδια περίοδο του χρόνου, κατά την οποία τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Sars-CoV-2 εισήχθη στον ανθρώπινο πληθυσμό στην Ουχάν».

«Βουνό έμμεσων αποδείξεων» για τη διαρροή του κορωνοϊού από εργαστήριο της Ουχάν

Η ομάδα παραδέχτηκε ότι τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν μεν κάποιο «πειστήριο», αλλά ένα «βουνό από έμμεσες αποδείξεις» ότι η πανδημία Covid-19 πιθανότατα προήλθε από ένα εργαστηριακό ατύχημα στην Ουχάν, όπως εκτιμά και το FBI. «Μετά από χρόνια λογοκρισίας, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κάποιας μορφής εργαστηριακό ατύχημα είναι υπεύθυνο για την πανδημία Covid-19», είπε ο Ρούμπιο.

Η ομάδα είπε ότι από το 2018 είχε αποκαλύψει μια σειρά αναφορών επιθεώρησης από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που έδειχναν «κρυφούς κινδύνους», «ελλείψεις » και διάφορα «προβλήματα» βιοασφάλειας που περιγράφονταν ως «κρίσιμα» και «επείγοντα». «Μια προσεκτική ανάγνωση των αναφορών από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που εκτείνονται σε περίοδο μεγαλύτερη των τριών ετών, έδωσε μια εικόνα ενός ιδρύματος, που αντιμετωπίζει προβλήματα: υποχρηματοδοτούμενο, υπορυθμισμένο και υποστελεχωμένο», ανέφερε η έκθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γνώμες των ειδικών εξακολουθούν να διίστανται αναφορικά με το πώς πέρασε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στους ανθρώπους και πολλοί θεωρούν ότι πιθανότατα αυτό συνέβη μέσω νυχτερίδων ή κάποιου άλλου ζώου.

Ορισμένοι επιστήμονες επέκριναν το συμπέρασμα της έκθεσης, λέγοντας ότι δεν έδειξε νέα δεδομένα. Ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance, η οποία συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, είπε ότι η έκθεση επικεντρώθηκε σε μια πολιτική χρονολογία που «αγνοεί εντελώς την επιστήμη».

«Υποστελεχωμένο, καταπονημένο και ανεπαρκώς εκπαιδευμένο το προσωπικό στο εργαστήριο της Ουχάν»

Στη νέα έκθεση, οι συγγραφείς είπαν ότι βρήκαν στοιχεία ότι το προσωπικό του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν ήταν καταπονημένο και ανεπαρκώς εκπαιδευμένο. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2018, Αμερικανοί διπλωμάτες μετέφεραν στην Ουάσιγκτον ανησυχίες για την ασφάλεια στο εν λόγω ινστιτούτο.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν τεθεί σε εφαρμογή ορισμένα «σχέδια διόρθωσης» για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Τον επόμενο Μάρτιο, τα έγγραφα δείχνουν ότι είχαν ξεκινήσει ορισμένες επισκευές και ανακαινίσεις σε εργαστήρια, αλλά μέχρι τον Ιούλιο του 2019 απαιτούνταν περισσότερες εργασίες για την ανακαίνιση του συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, απολύμανσης του αέρα και διαχείρισης δειγμάτων ιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία που δείχνουν απόπειρα συγκάλυψης από την Κίνα;

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 - τρεις μήνες προτού η Κίνα ενημερώσει την υφήλιο για τον Covid-19 – το Ινστιτούτο Ιολογίας συμβούλεψε τη διοίκηση του αεροδρομίου της Ουχάν να πραγματοποιήσει μια άσκηση ετοιμότητας για την εμφάνιση ενός «νέου κορωνοϊού» και άρχισε να στοκάρει τεστ PCR, ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της γύρω στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2019, σημειώθηκε έξαρση στις νοσηλείες σε νοσοκομεία της Ουχάν, ενώ Αμερικανοί διπλωμάτες στην κινεζική μεγαλούπολη προειδοποίησαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια «περίοδος ασυνήθιστα άγριας γρίπης».

Αθλητές που επισκέφθηκαν την Ουχάν στο πλαίσιο του Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Ενόπλων Δυνάμεων ανέφεραν επίσης ότι ασθένησαν και τον Νοέμβριο του 2019, αρκετοί ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα Covid-19, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προσωπικό του Ινστιτούτου κλήθηκε επίσης να εκπαιδευτεί στη βιοασφάλεια τον Νοέμβριο του 2019, όταν τους επισκέφθηκε ένας σημαντικός αξιωματούχος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ji Changzheng μετέφερε «σημαντικές προφορικές και γραπτές οδηγίες» από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την «σύνθετη και σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι εργασίες ασφαλείας», ανέφερε η έκθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και καταλήγει: «Περιττό να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη με απόλυτη βεβαιότητα ότι μια αποτυχία βιολογικού περιορισμού ήταν υπεύθυνη για την πρώτη ανθρώπινη μόλυνση με τον Sars-CoV-2, αλλά αυτό που παρουσιάζουμε είναι ένα σημαντικό σύνολο έμμεσων στοιχείων που υποστηρίζουν την αληθοφάνεια ενός τέτοιου σεναρίου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ