Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για κατασκοπεία - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για κατασκοπεία

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν στο Παρίσι έναν Έλληνα επιχειρηματία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το FBI, πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολό, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι και παραμένει υπό κράτηση, εν αναμονή της επίλυσης της διαδικασίας έκδοσης.

Εις βάρος του Νίκου Μπογονικολού ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για κατασκοπεία και λαθρεμπόριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και στις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών με καταγωγή από Πάτρα

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει καταγωγή από την Πάτρα και είναι ιδιοκτήτης της Aratos Group (ιδρύθηκε το 2003). Συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση, ενώ γίνονται συζητήσεις για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στην Aratos Group ανήκουν αρκετές εταιρείες με έδρα σε Ελλάδα και Ολλανδία, οι οποίες έχουν πείρα σε θέματα όπως «τεχνολογίες που αφορούν το Διάστημα», «Εσωτερική Ασφάλεια» (Homeland Security) και τεχνολογίες Blockchain που χρησιμοποιούνται στα κρυπτονομίσματα.

Ο Νίκος Μπογονικολός έχει γράψει το βιβλίο «Η Νέα Οικονομία του Blockchain», ενώ, σύμφωνα με το FBI, είναι κάτοχος πτυχιακού και διδακτορικού από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, με σπουδές στα Μαθηματικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μπογονικολός δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα, ενώ στο παρελθόν είχε εμπλακεί και στον χώρο του μπάσκετ ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, όταν αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία. Μάλιστα, είχε ασχοληθεί και με τις ομάδες βόλεϊ του ΠΑΟΚ και μπάσκετ του Παγκρατίου.

Σύμφωνα με το pelop.gr, μία από τις θυγατρικές της εταιρείας ήταν φιναλίστ στο NATO Innovation Challenge για διαστημικές εφαρμογές το 2021 για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε πως έχει εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και η Aratos προμήθευε αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Μπλεγμένος σε λαθρεμπόριο;

Σύμφωνα με την καταγγελία, από το 2017 ο Μπογονικολός φέρεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Τα ευαίσθητα εξαρτήματα περιλάμβαναν προηγμένα ηλεκτρονικά και εξελιγμένο εξοπλισμό δοκιμών που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής κρυπτογραφίας και δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και τακτικό εξοπλισμό πεδίου μάχης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου στη Ρωσία, κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Ορισμένοι από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιλάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την καταγγελία, πολλές από αυτές τις εντολές ζητήθηκαν από τη Serniya Engineering και τη Sertal LLC (το Δίκτυο Serniya), εταιρείες με έδρα τη Μόσχα που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) και το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου (DOC) επέβαλαν κυρώσεις κατά των Serniya, Sertal και πολλών ατόμων και εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς τες «οργανικές για την πολεμική μηχανή της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία τον προσέλαβε ως πράκτορα προμηθειών το 2017

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπογονικολός αναφέρεται ότι προσλήφθηκε ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να μεταβεί μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο κατηγορούμενος ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας «υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)». Ο κατηγορούμενος υπέγραψε πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων, ότι η εταιρεία δεν θα επανεξήγε τα αγαθά αλλού και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ