Τουρκία: Ο Ορχάν Παμούκ στο στόχαστρο εισαγγελέα για «προσβολή» του Κεμάλ Ατατούρκ και της σημαίας - iefimerida.gr

Τουρκία: Ο Ορχάν Παμούκ στο στόχαστρο εισαγγελέα για «προσβολή» του Κεμάλ Ατατούρκ και της σημαίας

Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ
Ο Τούρκος νομπελίστας συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Bebeto Matthews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εφιάλτης των δικαστικών διώξεων επέστρεψε για τον Ορχάν Παμούκ.

Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας - επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν -δεν βρέθηκε αυτή τη φορά στο σταυρόνημα των εισαγγελέων για δηλώσεις του στον Τύπο, όπως αυτές για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που του κόστισαν μηνύσεις στο παρελθόν, αλλά για γραφόμενά του στο  «Νύχτες πανούκλας», ένα φανταστικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αυτοκρατορία σε ένα φανταστικό νησί όπου έχει εξαπλωθεί μια επιδημία πανώλης.

Ο εισαγγελέας της Σμύρνης άσκησε νέα δίωξη εις βάρος του Παμούκ για φάκελο που είχε προηγουμένως απορριφθεί διατάζοντας έρευνα μετά από καταγγελία του δικηγόρου Ταρτζάν Ουλού, ότι στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν σε «ρητορική μίσους» και συνιστούν «ύβρη» κατά του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και της σημαίας της χώρας. Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο Ορχάν Παμούκ αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι «δεν είχε γράψει τίποτα που να αφορά στον Ατατούρκ», προσθέτοντας ότι στο βιβλίο του δεν υπάρχει καμία ασέβεια προς τους εθνοπατέρες. Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα που απολαμβάνει ο Παμούκ στην Τουρκία, η είδηση δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα τουρκικά ΜΜΕ και λίγες μόνον φωνές ακούστηκαν υπέρ του διάσημου συγγραφέα, όπως εκείνη του πιανίστα Fazil Say που χαρακτήρισε την έρευνα «αδαή και χυδαία».

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1952, ο Παμούκ είναι ένας από τους γνωστότερους Τούρκους συγγραφείς διεθνώς με μια καριέρα γεμάτη με επιτυχίες. Είναι ο πρώτος Τούρκος πολίτης που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 - αλλά έχει γίνει στόχος λογοκρισίας και διώξεων, όπως το 2005, όταν δικάστηκε για «προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας» μετά από συνέντευξη σε ελβετική εφημερίδα, όπου εξέφρασε τη θλίψη του για τους Αρμένιους και τους Κούρδους που σκοτώθηκαν στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μεταβαίνοντας στην αίθουσα του δικαστηρίου δέχθηκε επίθεση με αυγά από ομάδα εθνικιστών που τον κατηγόρησαν ως «προδότη της πατρίδας». Ο Παμούκ υπενθύμισε πρόσφατα με πικρία την έντονη κριτική που δέχθηκε από «κοσμικούς κύκλους» επειδή είχε υποστηρίξει το 2010 τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον περιορισμό της εξουσίας του στρατού, που προωθούσε ως πρωθυπουργός τότε ο Ερντογάν. Λόγω των φιλελεύθερων και δημοκρατικών του θέσεων, ο Παμούκ δέχτηκε συχνά επιθέσεις από εθνικιστές που απείχαν πολύ από το πολιτικό Ισλάμ του Τούρκου προέδρου. Την ίδια στιγμή, ο συγγραφέας δεν δίστασε ποτέ να αμφισβητήσει τον Ερντογάν. Όταν ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία το 2020, ο Παμούκ εξαπέλυσε μύδρους ότι η Τουρκία έπαψε πλέον να είναι κοσμικό κράτος. «Δεν υπάρχει πλέον ελευθερία σκέψης, διάκριση εξουσιών ή ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος», είπε ο νομπελίστας φέτος, καταγγέλλοντας ανοιχτά τις συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων και συναδέλφων του συγγραφέων, που κατέληξαν στη φυλακή εκφράζοντας επικριτικές για τον Ερντογάν πολιτικές απόψεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ