Ο Ορχάν Παμούκ «έσπασε» τη σιωπή του: Αυταρχική και καταπιεστική η κυβέρνηση Ερντογάν - iefimerida.gr

Ο Ορχάν Παμούκ «έσπασε» τη σιωπή του: Αυταρχική και καταπιεστική η κυβέρνηση Ερντογάν

«Έσπασε» τη σιωπή του ο Ορχάν Παμούκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «φωνή» του έλειπε από τις χιλιάδες που έχουν ενωθεί τις τελευταίες ημέρες στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Τουρκίας. Γεγονός για το οποίο δέχθηκε αρκετή κριτική ο Ορχάν Παμούκ. Ο νομπελίστας συγγραφέας όμως «έσπασε» τη σιωπή του, με μία επιστολή στην οποία χαρακτηρίζει αυταρχική και καταπιεστική την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως οι αντιδράσεις του δίνουν ελπίδα για το μέλλον.

Το γεγονός ότι δεν είχε σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του τις τελευταίες ημέρες είχαν προβληματίσει αρκετά, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της χώρας. Μάλιστα οι συμπατριώτες του έφτασαν σε σημείο να τον... κηρύξουν αγνοούμενο, φτιάχνοντας και σχετική αφίσα.

Λίγες ώρες αργότερα με επιστολή του ο Ορχάν Παμούκ πήρε θέση για τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. «Εκατομμύρια άνθρωποι που θυμούνται τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει σε αυτή την περιοχή και στο πάρκο, κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, ήρθαν εδώ και δήλωσαν στην κυβέρνηση του Ερντογάν ότι σχεδιάζει ένα μεγάλο λάθος. Είναι χωρίς αμφιβολία αποτέλεσμα της αυξανόμενα καταπιεστικής και αυταρχικής πολιτικής χωρίς ευαισθησία. Η αποφασιστικότητα των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους μου δίνει ελπίδα για το μέλλον», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Σε αυτή ακόμη διηγείται μία προσωπική ιστορία, για το πώς η οικογένειά του προσπάθησε να προστατεύσει μία καστανιά, κάνοντας τον παραλληλισμό με τους διαδηλωτές που αρχικά συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εμποδίσουν την καταστροφή του πάρκου Γκέζι για την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ